A Norwegian Air fapados légitársaság 4 ezer repülőjáratát törölte és a dolgozóinak felét elküldte a koronavírus terjedése miatt. A vállalat szerint a változások május végéig lesznek érvényben, de a járattörlések száma tovább növekedhet – írja a BBC.

Jacob Schram, a légitársaság vezérigazgatója példátlan helyzetnek nevezte a járványt és annak hatásait. A vállalat hosszú távú járatainak 40 százalékát, a rövidtávú járatainak pedig 25 százalékát törölte.

IllusztrációForrás: AFP/Joel Saget

Az 1993-ban alapított Norwegian Air közel 150 úti célra szállította utasait – többek között Londonba és a Kanári-szigetekre –, repülőgépflottája pedig meghaladja a 160 gépet, éves bevétele pedig a 40 milliárd norvég koronát. A vállalat 11 ezer embert alkalmaz.

A légiközlekedési ágazatot 113 milliárd dolláros veszteség érte a járvány miatti utas elmaradások okán. Az elemzők ráadásul azt jósolják, hogy ez a pénzügyi veszteség csak tovább fog nőni, mivel az Egyesült Államok Európa 26 országára vonatkozó 30 napos utazási korlátozást vezetett be.

Virgin Atlantic elismerte, hogy üres gépeket reptet

A Virgin Atlantic megerősítette, kénytelen volt néhány üres járatot elindítani a koronavírus kitörése miatti lemondási hullám közepette, hogy ne veszítse el a repülőtéri résidőket az olyan nagy forgalmú légikikötőkben, mint a londoni Heathrow - írja a BBC. Az európai jog szerint ugyanis ha a repülőjáratok nem használják a résidőket, akkor elvesztik azokat.

A múlt héten a brit Flybe légitársaság csődöt jelentett, míg a Korean Air figyelmeztetést adott ki, miszerint a járvány hatásai komolyan veszélyezteti a cég fennmaradását.