A Roche kifejlesztett egy új, a korábbiaknál lényegesen nagyobb kapacitású gyorstesztet a koronavírus ellen, amellyel jóval több vizsgálat végezhető el egységnyi idő alatt.

A svájci gyógyszercég az USA-ban már megkapta a szükséges engedélyeket két új koronavírus tesztjére, amelyek az eddigiekhez képest jelentősen meggyorsítják a vírus jelenlétének megállapítását. A két rendszer közül a gyorsabbikkal 4128, míg a lassabbal 1440 tesztet lehet elvégezni 24 óra alatt, és a teszteredmények 4 órán belül rendelkezésre állnak. A Roche által korábban alkalmazott rendszerekhez képest a megnövekedett kapacitásnak köszönhetően az új változatok a 10-szeresére gyorsítják fel a szűrési sebességet.
Ezek a rendszerek egyébként már több laboratóriumban is elérhetőek, a gyorsabb a világon 132, míg a lassabb verzió 695 helyen van már telepítve.

IllusztrációForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ren Chao

A tesztelés kulcsfontosságú a vírus terjedésének megállításában – emeli ki a Bloomberg cikke -, hiszen jóval több emberen lehet elvégezni a szűrést egységnyi idő alatt, így gyorsabban felfedhetők a fertőzöttek, és karanténba zárásukkal kizárható a további fertőzésveszély. Ezzel párhuzamosan pedig csökkenthető a Covid-19 terjedésének sebessége.

Dél-Koreának és több más ázsiai országnak nem kis részben ennek a rendszernek a használatával sikerült gyorsabban megállítania a vírus exponenciális terjedését.