A globális koronavírus-járvány sokmillió álláshelyet veszélyeztet az utazási és turisztikai szektorban. Egy friss elemzés szerint mindösszesen akár 50 millió munkahelyet is fenyegethet világszerte a járvány.

Hatalmas fenyegetést jelent a turisztikai szektorra a koronavírus-járvány. Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) friss elemzése szerint globálisan akár 50 millió álláshely is veszélybe kerülhet a járvány miatt.

Azt eddig is számos elemző hangsúlyozta, hogy a turizmus az egyik legnagyobb vesztese lesz a járványnak, illetve az elmúlt időszakban több ezer nemzetközi repülőjáratot töröltek, egyes biztosítótársaságok pedig bejelentették, felfüggesztik az utazási biztosításaikat az új ügyfelek számára.

A WTTC friss számai szerint az utazási szektor idén akár 25 százalékkal is zsugorodhat. Korábban a francia pénzügyminiszter figyelmeztetett a turisztikai szektor megroppanására, illetve érkezett olyan elemzés, amely szerint a járvány óriási veszteségeket okoz az üzleti utazások szektorában is.

Hatalmas veszteségeket szenvedhet el a turizmusForrás: AFP/2019 Getty Images/Kevin Hagen

A szervezet emellett több tanácsot is megfogalmazott a kormányok számára, melyekkel csökkenthetik az iparágra nehezedő nyomást. Egyszerűsíthetik például a vízumszabályokat, ahol ez lehetséges, illetve csökkenthetik az ehhez kapcsolódó költségeket. Lazíthatják a „nem feltétlenül szükséges" korlátokat a kikötők és a repterek esetében. Visszafoghatják a szektor érintő adóterheket, valamint növelhetik az utazási célpontokat népszerűsítő költségvetést.

Ezzel együtt a WTTC vezetője, Gloria Guevara kiemelte, a turizmusnak megvan az ereje, hogy végül átlendüljön a kihívásokon, és erősebben emelkedjen majd ki a válságból.

A légitársaság körében egyébként eddig is súlyos bejelentések érkeztek. A British Airways, az EasyJet, valamint a Norwegian Air (mások mellett) járatokat töröl, de a dél-koreai Korean Air arra figyelmeztetett, a koronavírus a fennmaradását is fenyegeti.

A kínai légitársaságok utasainak száma az elmúlt hónapban 84,5 százalékkal csökkent, aminek következtében a légiközlekedési szabályozó hatóság csütörtökön jelezte, a zuhanás 21 milliárd jüanos bevételkiesést okozott a szektorban.