Ez a legújabb átverés a járvánnyal kapcsolatban

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
Pixelated unrecognizable hooded cyber criminal.
Vágólapra másolva!
Csalók azt használják ki, hogy egyre többen szeretnék nyomon követni a koronavírus terjedését. Ezért olyan hamis világtérképekkel igyekeznek átverni az embereket, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak a különböző hatósági szervezetek által használt illusztrációkra, ha azonban megnyitják ezeket a gyanútlan felhasználók, akkor kártékony szoftvert töltenek le a gépükre.
Vágólapra másolva!

A Business Insider arról ír, hogy például a New York Times vagy a Johns Hopkins University által használt világtérképek teljesen megbízhatóak. Ezek alapján nyugodtan lehet tájékozódni a vírus terjedését illetően.

Az alábbi térképet, amelyet a Johns Hopkins University készített, nyugodtan használhatjuk:

A Reason Lab kiberbiztonsági cég azonban felfedte, hogy

hekkerek ezekhez a megtévesztésig hasonló térképeket terjesztenek a közösségi médiában és e-mailen,

és ha megnyitjuk ezeket, akkor egy AZORult nevű malware támadja meg a gépünket, amely belépési adatokat és banki adatokat lop el.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A csalás elleni védekezésként a szakemberek mindenekelőtt azt ajánlják, hogy

kizárólag megbízható weboldalakról tájékozódjunk, illetve mindig ellenőrizzük a kiválasztott weboldal URL-jét.

Újabb csalók használják ki a koronavírust

Nemzetközi információk alapján az elmúlt időszakban több olyan külföldi eset fordult elő, amikor ismeretlen kiberbűnözők a koronavírusra hivatkozva próbáltak bankkártya- vagy bankszámla-adatokat, illetve az ahhoz tartozó különböző azonosítókat megszerezni; célszerű azonnal törölni a bizalmas banki azonosítókat kérő elektronikus leveleket, és nem adni meg az adatokat az ugyanilyen tartalmú honlapokon sem - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ez persze csak a mostanában terjedő átverések egyike, hiszen a biztonsági szakértők nemrégiben arra is felhívták a közvélemény figyelmét, hogy hekkerek egészségügyi intézmények nevében lépnek fel, és így próbálnak megszerezni fontos bankszámla- és kártyaadatokat.