Az amerikai jegybank vasárnap ismét váratlan kamatcsökkentést jelentett be, kiegészítve azt néhány jelentős gazdaságélénkítő lépéssel. Az amerikai határidős indexek azonban erre elég szokatlanul reagáltak: akkorát zuhantak, hogy le is állt a kereskedés. Közben hétfőn Ázsiában is mínuszok uralták a napot, ahogy megjöttek az első makrogazdasági adatok Kínából, melyek alapján már legalább első körben felmérhetők a koronavírus hatásai.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt váratlanul kamatot csökkentett vasárnap az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, vagyis nem várta meg a március 18-án esedékes, rendes kamatdöntő ülését.

A központi bank 1 százalékponttal 0-0,25 százalék közé csökkentette az irányadó kamatsávot, illetve bejelentett egy újabb eszközvásárlási programot (Quantitative Easing, QE). Az új, 700 milliárd dolláros QE program értelmében a jegybank 500 milliárd dollár értékben vásárol állampapírt, és 200 milliárd dollár értékben jelzálog fedezetű értékpapírokat.

Ám ennek ellenére akkorát zuhantak vasárnap az amerikai határidős indexek, hogy le is állt a kereskedés, ahogy a mutatók elérték a mínusz 5 százalékos határt. Nem mentette a helyzetet az sem, hogy az amerikai központi bank váratlanul hatalmas élénkítő csomagot jelentett be.

A Fed mindent bevet

A jegybank döntéshozó testülete a kiadott közleményében jelezte, készek addig a mélyben tartani a kamatszintet, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy az amerikai gazdaság már átvészelte a jelenlegi események hatásait, és újra rálépett a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás útjára.

Hozzátették, a Fed kész felhasználni minden lehetséges eszközt ahhoz, hogy támogassa a háztartások és a vállalkozások felé irányuló hitelezést – támogatva ezzel a kettős célját, vagyis az említett teljes foglalkoztatottságot és az árstabilitást.

A Fed emellett több más, likviditásnövelő intézkedést is hozott. Egyfelől csökkenttette a hitelkamatlábakat, melyeken a pénzügyi intézmények hitelt vehetnek föl, másfelől visszavágta a pénzintézetek tartalékkövetelményeit. Ezzel együtt pedig bejelentették, hogy dollár-swap tendereket indítanak a kanadai, a brit, a japán, a svájci jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal, hogy növelni tudják a dollárlikviditást a pénzügyi rendszerben.

Újabb váratlan kamatcsökkentést jelentett be az amerikai jegybankForrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Mindez azt követően jött, hogy az elmúlt két hét során a Fed egyébként is rendkívüli intézkedésekkel próbálta féken tartani a járvány gazdasági és piaci hatásait. Egy szintén soron kívüli, 50 bázispontos (0,5 százalékpontos) kamatcsökkentés mellett ugyanis összesen 1500 dollárra növelte az egynapos hitelkínálatát – mely utóbbinak szintén az a célja, hogy ne száradjon ki, vagyis kellően tőkésített legyen a pénzügyi rendszer.

A döntést követően Jerome Powell, a Fed elnöke a sajtótájékoztatón egy kérdésre adott válaszában jelezte, a döntéshozó bizottság úgy látja, a negatív kamatok nem volnának megfelelő eszközök az Egyesült Államokban.

Ez azért fontos, mert több nagy jegybank (például Japánban és az eurózónában) működtet negatív kamatszintet, ráadásul nemrég Donald Trump is megemlítette a negatív kamatok kedvező hatásait.

Powell továbbá kiemelte, a Fed nem tervezi az eszközvásárlási programjának kiterjesztését az állampapírokon és a jelzálogalapú értékpapírokon túlra. Ennek jelentősége abban áll, hogy korábban egyes piaci szereplők azt is felvetették, hogy a Fed esetleg elkezdhet kockázatosabb eszközöket (például részvényeket vagy vállalati kötvényeket) is vásárolni.

Meglepetést okozott az Európai Központi Bank

A várakozásoktól eltérően nem csökkentette a kamatrátáit az Európai Központi Bank. Ezzel szemben viszont célzott élénkítéseket jelentettek be, amelyek egyszerre biztosítanák a pénzügyi rendszer stabilitását, illetve támogatnák a reálgazdaságot. Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a mínusz 0,50 százalékos irányadó kamatrátáján, azonban bejelentette, egyes célzott intézkedésekkel biztosítani kívánják a pénzügyi rendszer likviditását, illetve ösztönözni szeretnék a reálgazdaságba irányuló hitelezést.

Noha Powell hangsúlyozta, hogy a jelenlegi keretek között is számos további élénkítő eszköz áll a jegybank rendelkezésére, ez egyre kérdésesebb. A negatív kamatok és az eszközvásárlás kiterjesztése híján ugyanis a Fed lényegében mindent bevetett, amit tudott. Arra van lehetősége, hogy további likvid tőkét pumpáljon a piacokra, de ez önmagában (tekintve az eddigi hatásokat) nem biztos, hogy elég lesz.

Újabb zuhanással indult a hét

Ezt támasztja alá, hogy amikor megnyílt vasárnap a határidős kereskedés az amerikai indexekkel, akkora zuhanás kezdődött, hogy a mutatók elérték az 5 százalékos negatív határt. Ezzel pedig beindították azt a mechanizmust, melynek értelmében automatikusan felfüggesztik a kereskedést. A reakció arra utal, hogy a befektetők kevésbé az élénkítésre, sokkal inkább a Fed pánikszerű reakciójára figyeltek. Következésképpen a piaci szereplők most úgy számolhatnak, a Fed inkább megerősítette, hogy igen nagy baj van a gazdaságban és a piacokon – és ezért folytatódott a menekülés a részvényekből.

Közben az ázsiai tőzsdék is széleskörű eséseket mutattak a hétfői kereskedés során. Az ausztrál S&P/ASX 200 index például egészen 9,70 százalékos mínuszban zárt, de a közép-európai idő szerint kora reggel még nyitva tartó tőzsdék 3-5 százalék körül gyengültek.

Ennek vélhetően fontos oka, hogy Kínában közzétették az első olyan februári makrogazdasági adatokat, melyek már tükrözik a koronavírus hatásait. Kiderült például, hogy februári ipari termelés, éves alapon, 13,5 százalékkal zsugorodott, a megelőző hónapban mért 6,9 százalékos növekedés után – az elemzők 1,5 százalékos növekedésre számítottak. Az állóeszköz beruházások, szintén éves alapon, 24,5 százalékkal csökkentek, a megelőző havi 5,4 százalékos bővüléssel, illetve az elemzők által várt 2,8 százalékos növekedéssel szemben.

Újabb izgalmas hét vár a tőzsdékreForrás: AFP/Stan Honda

Emellett a kiskereskedelmi beruházások (ugyancsak éves alapon) 20,5 százalékkal zuhantak, miközben az elemzők 0,8 százalékos növekedést vártak a megelőző hónapban mért 8,0 százalékos növekedés után. Mindeközben a kínai munkanélküliségi ráta a januári 5,2 százalékról fölment 6,2 százalékra februárban.

Közép-európai idő szerint hétfő reggel 8 órakor, az olajpiacon a Brent 5,9, míg az amerikai WTI 4,3 százalék körüli mínuszban volt, míg az arany közel 2 százalékot emelkedett.

Az európai tőzsdék szintén jelentős veszteségekkel indították a hetet. A nyitás után nem sokkal a vezető részvényindexek egyaránt 5-6 százalék körüli esésekkel forogtak.

Izgalmas hét elé nézünk

A Fed rendkívüli bejelentése mellett a héten több jegybank is tart kamatdöntő ülést, tehát a befektetőknek a monetáris politika oldaláról is lesz mire figyelniük. Vasárnap egyébként az új-zélandi központi bank 1,00 százalékról 0,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot.

Szerdán aztán a brazil központi bank ülése következik, majd csütörtökön Svájcban és Japánban is rendes kamatdöntő tanácskozást tartanak a jegybankárok. Végül pénteken a kínai és az orosz központi bankra figyelhetnek a befektetők.