Lépett az amerikai jegybank, rendkívüli intézkedéseket jelentettek be

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
Federal Reserve Chairman Jerome Powell during a press briefing following a Federal Open Market Committee meeting March 20, 2019 in Washington, DC. - Powell said Wednesday it could be "some time" before the US central bank will have to change the key lending rate. The Fed kept the benchmark borrowing rate unchanged and forecast no more increases this year. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank vasárnap ismét váratlan kamatcsökkentést jelentett be, kiegészítve azt néhány jelentős gazdaságélénkítő lépéssel. Az amerikai határidős indexek azonban erre elég szokatlanul reagáltak: akkorát zuhantak, hogy le is állt a kereskedés. Közben hétfőn Ázsiában is mínuszok uralták a napot, ahogy megjöttek az első makrogazdasági adatok Kínából, melyek alapján már legalább első körben felmérhetők a koronavírus hatásai.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt váratlanul kamatot csökkentett vasárnap az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, vagyis nem várta meg a március 18-án esedékes, rendes kamatdöntő ülését.

A központi bank 1 százalékponttal 0-0,25 százalék közé csökkentette az irányadó kamatsávot, illetve bejelentett egy újabb eszközvásárlási programot (Quantitative Easing, QE).

Az új, 700 milliárd dolláros QE program értelmében a jegybank 500 milliárd dollár értékben vásárol állampapírt, és 200 milliárd dollár értékben jelzálog fedezetű értékpapírokat.

Ám ennek ellenére akkorát zuhantak vasárnap az amerikai határidős indexek, hogy le is állt a kereskedés, ahogy a mutatók elérték a mínusz 5 százalékos határt. Nem mentette a helyzetet az sem, hogy az amerikai központi bank váratlanul hatalmas élénkítő csomagot jelentett be.

A Fed mindent bevet

A jegybank döntéshozó testülete a kiadott közleményében jelezte,

készek addig a mélyben tartani a kamatszintet, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy az amerikai gazdaság már átvészelte a jelenlegi események hatásait, és újra rálépett a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás útjára.

Hozzátették, a Fed kész felhasználni minden lehetséges eszközt ahhoz, hogy támogassa a háztartások és a vállalkozások felé irányuló hitelezést – támogatva ezzel a kettős célját, vagyis az említett teljes foglalkoztatottságot és az árstabilitást.

A Fed emellett több más, likviditásnövelő intézkedést is hozott. Egyfelől csökkenttette a hitelkamatlábakat, melyeken a pénzügyi intézmények hitelt vehetnek föl, másfelől visszavágta a pénzintézetek tartalékkövetelményeit. Ezzel együtt pedig bejelentették, hogy dollár-swap tendereket indítanak a kanadai, a brit, a japán, a svájci jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal, hogy növelni tudják a dollárlikviditást a pénzügyi rendszerben.

Újabb váratlan kamatcsökkentést jelentett be az amerikai jegybank Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Mindez azt követően jött, hogy az elmúlt két hét során a Fed egyébként is rendkívüli intézkedésekkel próbálta féken tartani a járvány gazdasági és piaci hatásait. Egy szintén soron kívüli, 50 bázispontos (0,5 százalékpontos) kamatcsökkentés mellett ugyanis összesen 1500 dollárra növelte az egynapos hitelkínálatát – mely utóbbinak szintén az a célja, hogy ne száradjon ki, vagyis kellően tőkésített legyen a pénzügyi rendszer.

A döntést követően Jerome Powell, a Fed elnöke a sajtótájékoztatón egy kérdésre adott válaszában jelezte,

a döntéshozó bizottság úgy látja, a negatív kamatok nem volnának megfelelő eszközök az Egyesült Államokban.

Ez azért fontos, mert több nagy jegybank (például Japánban és az eurózónában) működtet negatív kamatszintet, ráadásul nemrég Donald Trump is megemlítette a negatív kamatok kedvező hatásait.

Powell továbbá kiemelte, a Fed nem tervezi az eszközvásárlási programjának kiterjesztését az állampapírokon és a jelzálogalapú értékpapírokon túlra. Ennek jelentősége abban áll, hogy korábban egyes piaci szereplők azt is felvetették, hogy a Fed esetleg elkezdhet kockázatosabb eszközöket (például részvényeket vagy vállalati kötvényeket) is vásárolni.

Meglepetést okozott az Európai Központi Bank

A várakozásoktól eltérően nem csökkentette a kamatrátáit az Európai Központi Bank. Ezzel szemben viszont célzott élénkítéseket jelentettek be, amelyek egyszerre biztosítanák a pénzügyi rendszer stabilitását, illetve támogatnák a reálgazdaságot. Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a mínusz 0,50 százalékos irányadó kamatrátáján, azonban bejelentette, egyes célzott intézkedésekkel biztosítani kívánják a pénzügyi rendszer likviditását, illetve ösztönözni szeretnék a reálgazdaságba irányuló hitelezést.

Noha Powell hangsúlyozta, hogy a jelenlegi keretek között is számos további élénkítő eszköz áll a jegybank rendelkezésére, ez egyre kérdésesebb.

A negatív kamatok és az eszközvásárlás kiterjesztése híján ugyanis a Fed lényegében mindent bevetett, amit tudott.

Arra van lehetősége, hogy további likvid tőkét pumpáljon a piacokra, de ez önmagában (tekintve az eddigi hatásokat) nem biztos, hogy elég lesz.

Újabb zuhanással indult a hét

Ezt támasztja alá, hogy amikor megnyílt vasárnap a határidős kereskedés az amerikai indexekkel, akkora zuhanás kezdődött, hogy a mutatók elérték az 5 százalékos negatív határt. Ezzel pedig beindították azt a mechanizmust, melynek értelmében automatikusan felfüggesztik a kereskedést. A reakció arra utal, hogy a befektetők kevésbé az élénkítésre, sokkal inkább a Fed pánikszerű reakciójára figyeltek.

Következésképpen a piaci szereplők most úgy számolhatnak, a Fed inkább megerősítette, hogy igen nagy baj van a gazdaságban és a piacokon – és ezért folytatódott a menekülés a részvényekből.

Közben az ázsiai tőzsdék is széleskörű eséseket mutattak a hétfői kereskedés során. Az ausztrál S&P/ASX 200 index például egészen 9,70 százalékos mínuszban zárt, de a közép-európai idő szerint kora reggel még nyitva tartó tőzsdék 3-5 százalék körül gyengültek.

Ennek vélhetően fontos oka, hogy Kínában közzétették az első olyan februári makrogazdasági adatokat, melyek már tükrözik a koronavírus hatásait.

Kiderült például, hogy februári ipari termelés, éves alapon, 13,5 százalékkal zsugorodott, a megelőző hónapban mért 6,9 százalékos növekedés után – az elemzők 1,5 százalékos növekedésre számítottak.

Az állóeszköz beruházások, szintén éves alapon, 24,5 százalékkal csökkentek, a megelőző havi 5,4 százalékos bővüléssel, illetve az elemzők által várt 2,8 százalékos növekedéssel szemben.

Újabb izgalmas hét vár a tőzsdékre Forrás: AFP/Stan Honda

Emellett a kiskereskedelmi beruházások (ugyancsak éves alapon) 20,5 százalékkal zuhantak, miközben az elemzők 0,8 százalékos növekedést vártak a megelőző hónapban mért 8,0 százalékos növekedés után. Mindeközben a kínai munkanélküliségi ráta a januári 5,2 százalékról fölment 6,2 százalékra februárban.

Közép-európai idő szerint hétfő reggel 8 órakor, az olajpiacon a Brent 5,9, míg az amerikai WTI 4,3 százalék körüli mínuszban volt, míg az arany közel 2 százalékot emelkedett.

Az európai tőzsdék szintén jelentős veszteségekkel indították a hetet. A nyitás után nem sokkal a vezető részvényindexek egyaránt 5-6 százalék körüli esésekkel forogtak.

Izgalmas hét elé nézünk

A Fed rendkívüli bejelentése mellett a héten több jegybank is tart kamatdöntő ülést, tehát a befektetőknek a monetáris politika oldaláról is lesz mire figyelniük. Vasárnap egyébként az új-zélandi központi bank 1,00 százalékról 0,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot.

Szerdán aztán a brazil központi bank ülése következik, majd csütörtökön Svájcban és Japánban is rendes kamatdöntő tanácskozást tartanak a jegybankárok.

Végül pénteken a kínai és az orosz központi bankra figyelhetnek a befektetők.