Állami irányítással zajlik az arcmaszkok csempészése Észak-Koreába

KIM Dzsong Un
Szondok, 2020. március 10. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg Észak-Koreában, a szondoki gyakorlótéren 2020. március 9-én. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint Észak-Korea három azonosítatlan rakétákat lőtt ki a Japán-tenger irányába. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Kínából csempészett arcmaszkokkal tölti fel készleteit Észak-Korea, ahol a jelek szerint, állami jóváhagyás mellett folyik a kétes forrásból származó áruk behozatala. Egyelőre az sem világos, a koronavírus terjedése miatt zajlik a nem is olyan fedett művelet, vagy csak a hideg ellen védő pamutmaszkokról van szó.
Vágólapra másolva!

A phenjani rezsim irányította ország Kínából becsempészett arcmaszkokat vásárol, ez azonban a hivatalos észak-koreai kommunikációban szabályos, az ország lakossága érdekében tett beszerzésként jelenik meg - tudósít belső forrásai alapján a szöuli székhelyű, Észak-Koreára specializálódott hírportál, a Daily NK. Az eset kapcsán megfigyelhető, hogy továbbra is markáns különbség van a hivatalos állami csatornák közölte anyagok tartalma, és a bennfentes szivárogtatóktól származó információk között - még a koronavírus esetében is.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsongun észak-koreai vezető rakétakísérletet néz meg Észak-Koreában, a szondoki gyakorlótéren 2020. március 9-én - mellete egy maszkos katona Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A hivatalos állami kommunikáció egyelőre kitér a járvány kérdése elől: Phenjan ugyanis azt állítja, az idejekorán bevezetett szigorú határzárak megakadályozták, hogy a Covid-19 vírust bárki is behurcolja az országba. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a vírustól való érintettségüket egyáltalán nem tagadják, sőt, a hivatalos állami médiumok kiterjedt közegészségügyi intézkedésekről, kötelezően előírt fertőtlenítő eljárásokról, elzárásokról és hasonlókról számolnak be. Ennek a részbeni ellentmondásnak a feloldása ugyanakkor nem jelent meg a tájékoztatásokban.

A március eleji információk szerint, Észak-Koreában mintegy 3650 embert kiengedtek a koronavírus miatt elővigyázatosságból elrendelt karanténból. Ezt a központi észak-koreai rádió adta hírűl.

Mintegy hétezer emberről tudni, hogy karanténban vagy orvosi megfigyelés alatt van az országban az új koronavírus tüneteinek a megfigyelése céljából a helyi média szerint.

Phenjan ugyan nem jelentette, hogy megjelent volna a fertőzés az országban, de feltevések láttak napvilágot arról, hogy titokban tarthatja a megbetegedéseket. Az állam ugyanis sebezhető, mivel hosszan határos Kínával, ahonnan a járvány indult és a legtöbb megbetegedést jegyzik, és egészségügyi infrastruktúrája, gyógyszer-ellátottsága igen hiányos. Nemrég a KCNA állami hírügynökség arról számolt be, hogy a karanténban tartott 380 külföldiből 221-et kiengedtek.

Hasonlóan bizonytalan információk érkeztek arról is, hogyan áll a latorállam az egész világ számára oly fontos egészségügyi eszközökkel most, a világjárvány idején, különösen a Covid-19 vírus ellen védő maszkokkal és más védőfelszerelésekkel.

A központi állami tévécsatorna február végén arról tudósított, hogy az ország külgazdasági, illetve külügyminisztériuma, együttesen vállalta fel annak feladatát, hogy "megelőző és diagnosztikai eszközöket" szerezzenek be. Ebben még semmi meglepő nincs. Az viszont már annál különösebb, hogy az első, sikeres beszerzésről szóló jelentés nem ezen állami csúcsszervektől, hanem a külföldi országokkal való kulturális kapcsolatokért felelős bizottságtól érkezett:

a kulturális szakemberek a hírek szerint 60 ezer maszk beszerzését oldották meg hazájuk számára.

A győzelmi jelentések most már pedig arról szólnak, hogy tíznaponta mintegy 100 ezer arcmaszk és 4.500 védőöltözet érkezik az országba, gyógyszerek és más ellátmány kíséretében - erről a Daily NK egyik belső forrása beszélt. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a forrás szerint minden éjjel, valamilyen állami ügynökség munkatársai, mást sem csinálnak, csak közreműködnek abban, hogy a készletek simán átjussanak a Kínával közös határon az országba.

A 2020. február 26-án készült és március 3-án kiadott képen védőmaszkot viselő nők sétálnak Phenjanban Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Ezt egyébként Észak-Korea nem is tagadja: a Rodong Sinmun nevű, kormányzati lap azt írja egyik frissebb számában, hogy az állami vámügynökség emberei közelről figyelik az áruszállítási folyamatokat.

Ezen belül minden beérkező szállítmányt 10 napra elzárnak és sterilizálnak, mielőtt kiadják azokat használatra állami szerveknek.

Ennek részben ellentmondanak a belső források: többen állítják, hogy ami a határnál zajlik, az nem más, mint közönséges csempészet, állami kontroll mellett. Ez azért is figyelemreméltó, mert Kim Dzsongun, az ország első számú vezetője, kemény büntetést helyezett kilátásba azoknak, akiket ilyesmin kapnak.

A források szerint, a betegség elleni küzdelem céljából, gyanús körülmények között beszerzett tételeket állítólag a kórházak és a magas rangú állami tisztviselők között osztják szét.

"A legtöbb ezek közül közvetlenül az orvosi [járványügyi] hatóságokhoz kerül" - mondja egy belső forrás. "A fennmaradó mennyiség jut a vezetőknek és azok családtagjainak" - teszi hozzá.

Azt ugyanakkor a Daily NK-nak sem sikerült kiderítenie, hogy a külföldről behozott arcmaszkok orvosok számára készült speciális maszkok, vagy pamutmaszkok. Utóbbiaknak a hideg és a szmogos levegő elleni védekezés miatt, amúgy is nagy keletjük van az országban, és valószínűleg szintén hiány van azokból. Az viszont, hogy a járványügyi és egészségügyi intézményekbe kerülnek az országba valamilyen módon bejutó maszkok, valószínűsíti, hogy nem általános célú eszközökről, hanem kifejezetten kórházi használatra fejlesztettekről van szó.

A maszkcsempészet mellett, időnként arról is érkeznek hírek, hogy az ország termelőkapacitásainak egy részét maszkok gyártására állítja át. A Phenjanban működő szappangyárakat pedig kézfertőtlenítők gyártására kötelezték a koronavírushoz kötődő aggodalmak miatt.