A Goldman Sachs öt százalékos GDP csökkenést és a koronavírus miatti recessziót jósol az amerikai gazdaságban a második negyedévben – írja a Business Insider.

A bank módosította negyedéves bruttó hazai termék becslését, csökkentve a rövid távú bővülésre vonatkozó várakozásait és frissítve az év második felére szóló előrejelzéseit. Az első negyedévben a gazdasági termelés lassulását várják, mielőtt a második negyedévben öt százalékkal csökkenne a GDP, ugyanakkor az év második felében már három százalékos GDP növekedést várnak.

IllusztrációForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Tobias Hase

Az elemzők nem tudják megbecsülni, hogy az amerikai gazdaság milyen gyorsan tud talpraállni a vírus okozta problémáktól.

A számok körüli bizonytalanság sokkal nagyobb, mint megszokott" – olvasható a pénzintézet közleményében. A bank szerint az ellátási problémák és a pénzügyi feltételek folyamatos szigorítása tovább csökkenti a gazdasági növekedést.

A Goldman Sachs épülete New Yorkban.Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A koronavírus okozta keresletlassulás drasztikusan érinti a turizmust, a szórakoztató- és a vendéglátóipart. Az ország nagyobb városaiban már felszólították az éttermeket, hogy kizárólag elvitelre készítsenek ételt.

A Goldman Sachs ugyanakkor megjegyzi, hogy egy negyedéves gazdasági visszaesés még nem jelent valódi recessziót, azonban elemzők már az egymást követő néhány havi gazdasági csökkenést is recessziónak nevezik.