Júniusra elkészül és várhatóan gyártásba kerül a koronavírus elleni új gyorsteszt, mely a fejlesztők szerint, már 10 perc alatt megbízhatóan kimutatja a Covid-19 jelenlétét a fertőzésgyanús személyeknél.

Az új ellenőrző eszközt egy brit biotechnológiai cég fejleszti egy szenegáli intézettel közösen a nyugat-afrikai országban, brit kormányzati forrásokból nyert támogatással. A munka részleteiről az Origo nemrégiben az alábbi cikkében számolt be:

Meglepő helyről érkezhet az eddigi leggyorsabb koronavírus-teszteszköz

Egy speciálisan a járványügyi innovációk kidolgozására és megvalósítására létehozott szenegáli létesítményben készül az a gyorsteszt, amellyel az eddigiekhez képest jelentősen rövidebb idő, 10 perc alatt hiteles teszt végezhető az új típusú koronavírusra - írja a Quartz. A DiaTropix nevű, dakari létesítményben (Szenegál) fejlesztik azt a koronavírus-gyorstesztet, amellyel 10 perc alatt kimutatható a koronavírus-fertőzés.

A Bloomberg most azt írja, a korábban közölteknek megfelelően, júniusra elkészülhet az eszköz, amely lényegesen felgyorsíthatja az egészségügyi illetve a laboratóriumokban dolgozók munkáját. A gyorsteszt a malária és a terhességi tesztek mintájára készül, ujjszúró és nyálból való mintavételre fejlesztett eszközöket tartalmazó kézi készlet.

Költsége beszerzési ára, 1 dollár (kb. 300 forint) lesz, ami lényegesen olcsóbb, mint a most általánosan bevett PCR-teszt.

Ez utóbbinál néhány óráig is eltarthat a laboratóriumi eredmény megérkezése, magánellátásban kérve pedig - már ahol egyáltalán végeznek ilyet - akár 400 dollárba is kerülhet. A PCR-tesztek révén, a kórokozó jelenlétére annak genetikai anyagának kimutatásával lehet következtetni.

A 10 perces teszt fejlesztését végző Mologic és szenegáli partnere a tervek szerint évi 8 millió tesztet tud gyártani, ezeket elsősorban az afrikai országoknak, valamint a WHO-nak értékesítik. A cég emellett keresi annak lehetőségét, hogy egy gyártó létesítmény kialakításával, 20 millióval növelhessék az éves gyártott mennyiséget.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Miguel Medina

A Covid-19 egyre több afrikai országban jelenik meg. Afrika 54 országából 36-nak van laborkapacitása a koronavírus kimutatására, ám a friss előrejelzések szerint, most, hogy ott is megindul a vírus terjedése, ezek a laboratóriumok hamar túlterhelődnek. 

A helyzetet az országok különböző módon próbálják kezelni. Az etióp kormányfő például azt jelentette be, hogy a kínai milliárdossal, az Alibaba alapítójával kötöttek megállapodást. Eszerint Jack Ma - aki már visszavonult cége éléről és filantróp tevékenységekbe kezdett - 10 és 20 ezer közötti mennyiségben terít tesztkészleteket 100 ezer védőmaszk kíséretében, minden egyes afrikai országban. Az illetékes etiópiai járványügyi központ pedig arról jelentett, hogy a következő héten egy berlini központú cégtől 200 ezer teszt fog érkezni koronavírusra, amit a kontinens országaiban osztanak szét.