Jelentős visszaesés jöhet a globális turizmusban idén a járvány miatt

Horvátország Dubrovnik tengerparti város vár
Dubrovnikba az egyik legfelkapottabb turisztikai látványosság Horvátországban
Vágólapra másolva!
A nemzetközi turisztikai célú utazások várhatóan legalább 10,5 százalékkal esnek vissza idén, ami a legnagyobb éves visszaesést jelenti az eddigi adatok szerint. A változást a koronavírus váltotta ki, mely káoszhoz vezetett az idegenforgalmi és szabadidős ágazatban.
Vágólapra másolva!

A tanácsadó cég két héttel ezelőtt készített, eggyel korábbi becslésében a 2003-as SARS járványt használva referenciaként, még csak másfél százalékos visszaeséssel számolt.

A jelenlegi forgatókönyv szerint a vírus hatása az idei első félév végéig kitart majd, és júliustól futnak majd csak fel az utazások.

A piaci hatások azonban most még kiszámíthatatlanok, tekintve, hogy a kormányok drasztikus intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére szerte a világon, amely jelentősen korlátozza az utazásokat.

A forgatókönyvek rosszabbnál rosszabb visszaesésekkel számolnak az idei turizmusban a koronavírus miatt, szerte a világon Forrás: Pixabay / Készítette: Ioannis Ioannidis

Ez jelentős negatív kockázatokkal jár, különösen, ha az elszigeteltséggel kapcsolatos intézkedéseket még tovább szigorítják.

Ebben az esetben akár 17,9 százalékkal is csökkenhetnek a globális utazások

- közölte az Oxford Economics-hez tartozó tanácsadó cég.

Forrás: Reuters.com