Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.

Koronavírus miatti óvintézkedéseket vezet be az Airbus

Az Airbus úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az összeszerelési és gyártási aktivitásokat franciaországi és spanyolországi telephelyein a következő négy napban, miután Franciaországban és Spanyolországban újabb intézkedéseket léptettek életbe a járvány megfékezése érdekében. Ez elegendő időt biztosít arra - írja a cég közleményében -, hogy a higiéniát, a rendszeres fertőtlenítést és a munkavállalók egymás közötti távolságtartását lehetővé tevő szigorú egészségügyi rendszabályokat vezethessenek be, amelyekkel az új munkakörülmények között is fenntarthatók a hatékony gyártási folyamatok. Az említett országokban a vállalat az otthonról való munkavégzést – ahol erre lehetőség van – továbbra is támogatja.

Az Airbus leállította gépei összeszerelését Spanyolországban és Franciaországban erre a hétreForrás: Airbus

Részleges vagy teljes leállást jelentett be több autógyár is

A többet között a Peugeot márkát birtokló francia PSA és a Fiat is felfüggeszti március 27-ig az európai autógyártást. A Fiat autóinak 25 százaléka készül Európában - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. A Volkswagen lisszaboni gyárában 16 százalékkal fogta vissza a napi termelést, míg a pozsonyi gyárában teljes leállást jelenthet be a napokban. Spanyolországban a múlt héten bizonytalan időre leállt a termelés a Renault-Nissan és a Volkswagen Seat gyáraiban. Csehországban is 14 napos munkaleállást tervez a Volkswagen Skoda részlege, valamint a Hyundai is, ezekről a napokban születhet döntés.

Segítséget kapnak az amerikai légitársaságok

Az Egyesült Államok legnagyobb légitársaságai jelezték azon igényüket, hogy 50 milliárd dolláros mentőcsomagra lenne szükségük a talpon maradáshoz. Donald Trump erre rövid időn belül megnyugtató választ adott, miszerint a légitársaságok minden segítséget megkapnak az államtól, amire szükségük van.

Az amerikai légitársaságoknak állami segítségre van szükségükForrás: Getty Images North America/AFP

Az iparági kamara szerint komoly támogatásra van szüksége a szektornak, különben még az év vége előtt csődhelyzet alakulhat ki több nagy légitársaságnál is. A légitársaságokat képviselő szervezet az 50 milliárd dolláros mentőcsomag mellett 2021 végéig adókedvezményt is szeretne elérni. A hírre a nagy amerikai légitársaságok részvényei mind emelkedéssel reagáltak, de egyedül az American Airlines tudott pluszban zárni, részvényei 12 százalékot erősödtek a kereskedés végére.

Kínában körülbelül 5 millió ember veszítette el munkáját idén

Kína városi munkanélküliségi rátája februárban 6,2 százalékra ugrott, a januári 5,3 százalékos és a decemberi 5,2 százalékos adat után. A kormány adatai szerint a tavalyi év végéig 442,47 millió ember volt foglalkoztatva a városi területeken. Ez a mutató az elmúlt húsz évben 4 és 5 százalék között mozgott, így a 6,2 százalékos kiugrás különösen magasnak számít. Ugyanakkor a kínai Statisztikai Hivatal szóvivője szerint a munkanélküliségi ráta az év második felében visszaesik majd, mivel a vállalkozások folytatják a munkát - írja a Cnbc.com.

A múlt héten Kínában körülbelül a kis- és középvállalkozások hatvan százalékban már felvették a munkát, bár egyes elemzők szerint ez nem jelenti azt, hogy a járvány előtti kapacitással is termelnek. 

Emellett más nemzetgazdasági adatok is napvilágra kerültek, így a fogyasztási cikkek kiskereskedelme januárban és februárban 20,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztási cikkek internetes értékesítése 3 százalékkal növekedett, ami a teljes kiskereskedelmi értékesítés mintegy ötödét tette ki. Az ipari termelés 13,5 százalékkal, míg az állóeszköz-beruházások 24,5 százalékkal estek vissza ugyanebben az időszakban.

A Valutaalap kész bevetni ezermilliárd dollárt a járvány megállítására

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta, hogy első körben 50 milliárd dollárt tudnának felszabadítani a fejlődő országoknak, a legszegényebb államok pedig nulla százalék kamatozású hitelekhez juthatnának. Az IMF vezetője arról beszélt, hogy eddig már mintegy húsz ország fordult a szervezethez támogatásért, de azt nem közölte, hogy pontosan mely államok.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy felhatalmazta kormányát: kezdjen tárgyalásokat az IMF-fel pénzügyi támogatásokról, amivel mérsékelnék a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.