Miért más ez a mostani világgazdasági felfordulás, mint a korábbiak?

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A gazdaságtörténetben vannak úgynevezett normális válságok, azonban a koronavírus-járvány miatt kibontakozó krízis nem ilyen – mondja Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász. A Világbank egykori vezető szakembere szerint tehát az eddig ismert megoldásokat is újra kell gondolni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank által alkalmazott agresszív monetáris politika „nyilvánvalóan" nem elegendő ahhoz, hogy meggátolja az amerikai gazdaság mélyrepülését, melyet a koronavírus-járvány idéz elő – mondta a CNBC-nek Joseph Stiglitz.

Ha megnézzük a jelenlegi bizonytalanságok természetét, és ehhez hozzátesszük, hogy sokan most hirtelen veszítik el a jövedelemforrásukat, akkor

a központi bank agresszív élénkítése legjobb esetben is csak a pénzügyi piacokat tudja stabilizálni, noha az elmúlt hetek tapasztalatai alapján még ez is erősen kérdéses

– hangsúlyozta a Világbank korábbi vezető közgazdásza.

Ilyen még nem volt?

Amikor például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelentett egy soron kívüli kamatvágást (a járvány kirobbanása után már második alkalommal), illetve egy 700 milliárd dolláros eszközvásárlási programot, a piac erre másnap úgy reagált, hogy 1987 óta nem látott mértékben zuhant. Ami alátámasztja Stiglitz véleményét azzal kapcsolatban, hogy már a piacok stabilizálására sem biztos, hogy elég a Fed muníciója.

A szakember kiemelte, lehetséges, hogy a Fed lépései nélkül a helyzet a mostaninál is rosszabb lenne, de az világos, hogy automatikus stabilizálásról nem lehet beszélni.

Stiglitz szerint pont ez mutatja, hogy jelenleg nem egy „normális" válsággal állunk szemben.

A problémát ugyanis nem a gazdasági kereslet jelenti.

Joseph Stiglitz szerint különleges válsággal néz szembe a világ Forrás: AFP/Eric Piermont

A járvány miatt most beszakad a kínálat, mivel számos iparágban egyszerűen leállnak a vállalatok. Következésképpen,

ha erre szimplán keresletélénkítő megoldásokkal reagálnak a döntéshozók, az ezt a konkrét problémát nem oldja meg.

Egyszerűbben szólva, ha tömegesen zárnak be a boltok, a meglévő kereslet sem talál majd kínálatot.

A másik problémát a pénzügyi szektor jelenti. Noha a pénzügyi intézmények igyekeznek mindenkit biztosítani arról, hogy a pozícióik erősek, Stiglitz hangsúlyozta, hogy egyszerűen egyetlen bank sincs teljesen felkészülve egy jelentős gazdasági zuhanásra – még akkor sem, ha az adott bank kellően tőkésített. Hangsúlyozta, a bankok üzleti modellje rendkívül érzékeny az üzleti ciklusok változásaira. Ha tehát az emberek nem tudják fizetni a hiteleiket, akkor se a magánszemélyek, se a vállalatok nem tudnak majd megfelelően új hitelekhez jutni.

Mi a megoldás?

Stiglitz szerint

a legjobb megoldás most egyértelműen a célzott fiskális (vagyis kormányzati) támogatások biztosítása volna a válság által leginkább sújtott személyeknek és vállalatoknak.

A jegybankok ugyanis eddig is igen korlátozott eszköztárral rendelkeztek, és most egyre világosabb, hogy egyedül nem fogják tudni megoldani a helyzetet.

A jelentős állami támogatások következtében föllépő esetleges költségvetési hiányokkal kapcsolatban Stiglitz azt mondta: „A deficit olyasmi, amivel majd a jövőben kell foglalkoznunk." Hozzátette, ez most olyan, mint egy háborús helyzet, amikor el kell költeni a szükséges pénzt annak érdekében, hogy működtetni lehessen a gazdaságot.