Fontos felhívás: ezt kérik az áruházak, boltok üzemeltetői az emberektől

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai az elmúlt napokban számos megkeresést kaptak önkormányzatoktól, helyi intézkedéseikről. Erre reagálva a szövetség ma közleményt adott ki.
Vágólapra másolva!

Az OKSZ rendkívül nagyra becsüli az önkormányzatok szándékát a települések lakosai, a családok és az ott dolgozók érdekében.

Ezért együttműködésre hívja fel őket, mivel újabb szintet lépett a járvány.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai (Aldi, Auchan, dm, Lidl, Media Markt, Metro, Mol, OBI, Penny Market, Praktiker, Rossmann, Spar, Tesco) megfeszített, a biztonságos élelmiszer-ellátásra és más fontos termékek, üzemanyag, drogériai, informatikai és barkácstermékek biztonságos ellátására irányuló munkájuk során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelmények alapján végzik tevékenységüket, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva.

Az élelmiszerek mellett figyelemmel kell lenni olyan árucikkekre is, mint például a babaápolási, a háztartási tisztító és higiéniai, az informatikai, a barkácstermékek is (például a digitális tanrend, az otthoni irodai munka, vagy például a szükséges épületkarbantartás, vízvezeték, villanyvezeték esetleges meghibásodása miatt).

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tagvállalatok állandó napi kapcsolatot tartanak a kormánnyal és a szakhatóságokkal, közösen kísérik figyelemmel az ellátást és kezdeményeznek központi, egységes döntéseket.

Kérik az önkormányzatokat, vegyék figyelembe, hogy az országosan egységes rend szerinti védekezés a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb mindannyiunk számára, és ez szolgálja legjobban az egyes települések lakosainak érdekeit is.

Ezek maradéktalan betartása érdekében az élelmiszer-kereskedelmi áruházak megnövelték a fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseik mennyiségét.

A dolgozók munkavégzésének segítése érdekében, más intézkedésekkel együtt növelték a szünetkiadások rugalmasságát, hogy – az ajánlásokkal összhangban – biztosítani tudják a gyakoribb kézmosás lehetőségét is. Az áruházakban rendkívül alapos a takarítás.

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az együttműködés érdekében arra kérik az önkormányzatokat, hogy hívják fel a lakosság figyelmét a következőkre:

• lehetőleg egyedül menjenek bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot
  • az üzletekben tartsanak észszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter
  • ügyeljünk mindannyian közösen a higiéniai ajánlásokra

Az élelmiszer-ellátás és a legalapvetőbb termékek ellátása minden településen biztonságos marad, ezen dolgozunk mindannyian - olvasható a közleményben.

A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket, követi a nemzetközi fejleményeket (WHO-ajánlások), és szükség szerint módosít a szabályokon, amelyeket egységesen betartanak a tagvállalatok. A helyi szintű eltérő szabályok végrehajtása a jelen körülmények között és leterheltség mellett olyan szervezést igényel, amely hátráltatja a lakosság biztonságos kiszolgálását.