Ismét fekete hétfő volt az amerikai tőzsdén, aminek következtében a nagy indexek több mint 10 százalékos esésekkel zártak. Ezzel az 1987-es „fekete hétfő" óta nem látott rossz napot szenvedett el a Wall Street, és az amerikai indexek már a teljes tavalyi emelkedésüket elbukták.

Noha kedd délelőtt az amerikai határidős jegyzések egy ideig pozitív tartományban forogtak, a hétfői nap újabb óriási zuhanásokat hozott a világ tőzsdéin. A Wall Street azonban különösen nagy, 1987 óta nem látott esést könyvelhetett el.

A Dow Jones Industrial Average 12,9 százalékot, az S&P 500 index 12 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite 12,3 százalékot csökkent. A Nasdaq egyébként a valaha volt legnagyobb egynapos esését könyvelhette el, míg a Dow Jones visszacsúszott a 2017 elején mért szintre.

Az S&P 500 index teljesítménye a 2007-ben elért csúcsához képest napjainkigForrás: Investing.com

Ráadásul már a vasárnapi határidős kereskedés nyitánya is tragikus volt. Ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed váratlanul újabb kamatvágást jelentett be, az amerikai határidős jegyzések a nyitást követően lényegében azonnal elérték az 5 százalékos mínuszt, aminek következtében automatikusan leállt a kereskedés.

Az eddigiek alapján az látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti eladási hullám során az S&P 500 először gyorsan elbukta az idei erősödését, majd a következő héten jött egy sikertelen felpattanási kísérlet, aztán hivatalosan is véget ért a 11 éve tartó bikapiac. Beköszöntött tehát a medvepiac, ami azt jelenti, hogy az index legalább 20 százalékot esett a legutóbbi csúcsához képest.

Ráadásul azzal, hogy az S&P 500 index hétfőn 2380,94 ponton zárt, sikerült bőven elbuknia a tavaly elért teljes nyereséget, vagyis lement a 2018. december 31-én mért szint alá. Ez azért is jelentős, mert tavaly a mutató egészen 29 százalékot erősödött, amivel 2019 a második legerősebb év volt a 2008 utáni felfutás időszakában.

Külön érdekesség, hogy a Bank of America kutatói közzétettek egy adatsort, amely historikusan azt vizsgálja, a korábbi medvepiacok idején hány nap volt szükséges ahhoz, hogy a piac a csúcsához képest 20 százalékot csökkenjen. A 2008-as válság idején például ehhez 274 nap kellett (a lejtmenet 2007 októberében kezdődött), míg az 1987-es összeomláskor 55 nap alatt köszöntött be a bikapiac. Az eddigi rekorder az 1929-es nagy gazdasági világválság volt, akkor mindössze 42 nap kellett a bikapiachoz. Ehhez képest most ennek csupán a fele, vagyis 21 nap kellett a 20 százalékos zuhanáshoz.

A VIX "félelemindex" alakulása 2008 ótaForrás: Investing.com

Ráadásul a Business Insider beszámolója szerint vannak olyan elemzők, akik arra számítanak, hogy az S&P 500 az év közepére akár a 2000 pontos tartományig is süllyedhet, ami 41 százalékos zuhanás lenne a február közepén elért csúcshoz képest.

Mindeközben a Wall Street félelemindexeként számon tartott VIX is olyan csúcsokra ugrott, melyekre a 2008-as pánik óta nem volt példa. Kedd délelőtt a VIX már 84 pont fölött is állt.