Az amerikai tőzsde elbukta a teljes tavalyi nyereségét

tőzsde, koronavírus
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange during the opening bell on March 10, 2020 in New York. - Wall Street stocks bounced early Tuesday, recovering some of the losses from the prior session's rout, in anticipation of stimulus measures to address the economic hit from coronavirus. About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average stood at 24,484.20, up 2.7 percent or around 630 points. The index lost more than 2,000 points on Monday in its worst session since 2008. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét fekete hétfő volt az amerikai tőzsdén, aminek következtében a nagy indexek több mint 10 százalékos esésekkel zártak. Ezzel az 1987-es „fekete hétfő" óta nem látott rossz napot szenvedett el a Wall Street, és az amerikai indexek már a teljes tavalyi emelkedésüket elbukták.
Vágólapra másolva!

Noha kedd délelőtt az amerikai határidős jegyzések egy ideig pozitív tartományban forogtak, a hétfői nap újabb óriási zuhanásokat hozott a világ tőzsdéin. A Wall Street azonban különösen nagy, 1987 óta nem látott esést könyvelhetett el.

A Dow Jones Industrial Average 12,9 százalékot, az S&P 500 index 12 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite 12,3 százalékot csökkent.

A Nasdaq egyébként a valaha volt legnagyobb egynapos esését könyvelhette el, míg a Dow Jones visszacsúszott a 2017 elején mért szintre.

Az S&P 500 index teljesítménye a 2007-ben elért csúcsához képest napjainkig Forrás: Investing.com

Ráadásul már a vasárnapi határidős kereskedés nyitánya is tragikus volt. Ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed váratlanul újabb kamatvágást jelentett be,

az amerikai határidős jegyzések a nyitást követően lényegében azonnal elérték az 5 százalékos mínuszt, aminek következtében automatikusan leállt a kereskedés.

Az eddigiek alapján az látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti eladási hullám során az S&P 500 először gyorsan elbukta az idei erősödését, majd a következő héten jött egy sikertelen felpattanási kísérlet, aztán hivatalosan is véget ért a 11 éve tartó bikapiac. Beköszöntött tehát a medvepiac, ami azt jelenti, hogy az index legalább 20 százalékot esett a legutóbbi csúcsához képest.

Ráadásul azzal, hogy az S&P 500 index hétfőn 2380,94 ponton zárt, sikerült bőven elbuknia a tavaly elért teljes nyereséget, vagyis lement a 2018. december 31-én mért szint alá.

Ez azért is jelentős, mert tavaly a mutató egészen 29 százalékot erősödött, amivel 2019 a második legerősebb év volt a 2008 utáni felfutás időszakában.

Külön érdekesség, hogy a Bank of America kutatói közzétettek egy adatsort, amely historikusan azt vizsgálja, a korábbi medvepiacok idején hány nap volt szükséges ahhoz, hogy a piac a csúcsához képest 20 százalékot csökkenjen. A 2008-as válság idején például ehhez 274 nap kellett (a lejtmenet 2007 októberében kezdődött), míg az 1987-es összeomláskor 55 nap alatt köszöntött be a bikapiac. Az eddigi rekorder az 1929-es nagy gazdasági világválság volt, akkor mindössze 42 nap kellett a bikapiachoz. Ehhez képest most ennek csupán a fele, vagyis 21 nap kellett a 20 százalékos zuhanáshoz.

A VIX "félelemindex" alakulása 2008 óta Forrás: Investing.com

Ráadásul a Business Insider beszámolója szerint vannak olyan elemzők, akik arra számítanak, hogy

az S&P 500 az év közepére akár a 2000 pontos tartományig is süllyedhet, ami 41 százalékos zuhanás lenne a február közepén elért csúcshoz képest.

Mindeközben a Wall Street félelemindexeként számon tartott VIX is olyan csúcsokra ugrott, melyekre a 2008-as pánik óta nem volt példa. Kedd délelőtt a VIX már 84 pont fölött is állt.