Az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka

2020.03.17. 07:52

Az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka - jelentette ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Magyar Nemzetnek.

Az interjúban Vértes András azt mondta, hogy Magyarországnak olyan pénzügyminisztere van, aki a nemzetközi környezetet is nagyon komolyan veszi.
Amikor elszigetelődésről beszéltünk, más irányította azt a tárcát. Amit a kormány az utóbbi öt-hat évben gazdasági ügyekben tett, az igen profi munka volt, kicsi hibákkal, ami viszont a legtermészetesebb dolog a világon - fogalmazott.
A GKI elnöke úgy nyilatkozott, hogy a valóság jellemzően nem igazolja a várakozásokat, az Orbán-kormány pedig sok olyan elemet is beépített a gazdaságpolitikájába, ami az eredeti tervekben nem szerepelt. Ezért az előrejelzéseknél számolni sem lehetett ezekkel - tette hozzá.
A Magyar Nemzet szembesítette Vértes Andrást cégének prognózisaival, amelyek jelentősen alábecsülték az ország gazdasági teljesítményét.
A gazdaság nagyon bonyolult gépezet. Nem mindegy például, hogy mennyi pénz folyik be az unióból Magyarországra. Ahogy az sem, hogy éppen miként alakulnak a globális folyamatok. Ezt a legnagyobb cégeknek is nehéz előre jelezniük - fogalmazott Vértes András.

Vértes András, a GKI elnökeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sok a bizonytalanság, a prognózisokat legalább öt-tíz-tizenöt éves periódusban érdemes áttekinteni.
Ebből a szempontból malacom van, mert néhány héttel ezelőtt az egyik portál elemzése kimutatta, hogy az elmúlt tizenöt évben - az összes elemzőt, intézményt és a kormányt is figyelembe véve - a GKI volt a legpontosabb. Ez engem megnyugtat - mondta.
A Magyar Nemzet megjegyezte, hogy 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg a GKI 3,8 százalékot várt. A 2017-es bővülés 4,5 százalékos volt, miközben a cég 3 százalékosat vetített előre.
Vértes András úgy reagált, hogy az alaptevékenységek növekedését könnyű belőni, de amikor arról van szó, hogy az uniós támogatások hatása mégsem cseng le, és a globális folyamatok sem olyan kedvezőtlenek, mint előzetesen várható volt, akkor lehet látni, hogy alábecsülték a számokat. Így például 2017-18-ban csökkentek az energiaárak, gyakorlatilag nem volt infláció Európában, mindezzel nem lehetett előre kalkulálni. Senki nem számolt azzal, hogy nulla kamatok mellett így lehet növekedni. A szocialista kormányok idején is hibáztunk és most is - jelentette ki a GKI elnöke.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Amikor bizonytalanok a nemzetközi és a hazai események, lehet ennyit tévedni. Ez nem szép, de nem is katasztrófa - mondta.
Arra a kérdésre, hogy Magyarország miként jöhet ki az új koronavírus okozta világjárvány kríziséből, a GKI elnöke úgy felelt: nem lehet 3 százalék feletti gazdasági növekedést produkálni, de recessziós veszély sincs még.
Talán 2-2,5 százalékos bővüléssel megúszhatjuk a válságot - fogalmazott Vértes András a Magyar Nemzetnek, hozzáfűzve, hogy szükség lesz a célzott segítségre az államtól és az uniótól.