Így segítik az áruházláncok most az időseket a vásárlásban

Mégsem csökken a nyugdíjkassza, nyugdíjas, vásárlás
Vágólapra másolva!
A világon egyre többfelé biztosítanak külön vásárlási lehetőséget az idősek számára a kiskereskedelmi láncok, ezzel is csökkentve annak a veszélyét, hogy ennek a korosztálynak a tagjai megfertőződjenek. A koronavírus-fertőzés miatt leginkább veszélyezetteteknek kínál segítséget például az írországi Tesco és Lidl: az idős vásárlók és gondozóik egy számukra külön fenntartott időszakban mehetnek bevásárolni. Emellett a Sainsbury's is hasonló kezdeményezést indított útjára Nagy-Britanniában működő áruházaiban.
Vágólapra másolva!

A Tesco és a Lidl külön meghatározott időszakot biztosít az idősebbeknek a bevásárlásra Írországban. A lépésre azért volt szükség, hogy a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztályt megóvják a megfertőződéstől - írja az Independent nyomán a Napi.hu.

A járvány miatt az emberek világszerte pánikvásárlásba kezdtek, azonban

a készletek felhalmozása sokszor pont a vírus által leginkább veszélyeztetett csoportokat gátolja meg abban, hogy hozzájussanak a szükséges élelmiszerekhez és háztartási termékekhez.

Ezért több áruházlánc bevásárlóidőt vezetett be kimondottan idős vásárlóknak, ezzel szeretnék garantálni, hogy ne fogyjanak ki a készletek, mire az idősek odaérnek a boltokba.

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

Az írországi Lidl-boltokban például reggel 9 és 11 között lesz a kijelölt időszak. A Tesco pedig az időseket és az őket gondozókat arra kéri, hogy bizonyos napokon látogassák az üzleteket, ők március 18-ától hétfő, szerda és péntek reggel 9 óráig intézhetik zavartalanul a bevásárlást.

A Lidl még tovább emeli a béreket az idén

Hiába kínálnak a kiskereskedelmi átlagnál jóval magasabb bért a német diszkontláncok hazai leányvállalatai, mivel a plázastop korlátozza őket a terjeszkedésben, így nem gyakorolhatnak közvetlen nyomást a rivális áruházláncok bérpolitikájára - írja e témában készült összefoglalójában a Világgazdaság. A Magyarországon 143 üzlettel rendelkező és 3600 embert foglalkoztató Aldi 2020-ban mintegy 2,5 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre.

A BBC pedig arról számolt be, hogy egy további nagy brit áruházlánc, a Sainsbury's szintén szeretné segíteni a 70 év felettieket, illetve más, elesett társadalmi csoportokat (pl. a testi fogyatékkal élőket). Az első, számukra fenntartott vásárlási lehetőség március 19-én, azaz csütörtökön lesz, Nagy-Britanniában működő 600 üzletükben, a nyitást követő első órában.

Ezt a gyakorlatot a kormány rendelkezéseivel összhangban szeretnék folyamatossá tenni. Emellett március 23-ától az online vásárlásnál is előnyben részesítik a járvány szempontjából legsebezhetőbbnek számító vásárlói rétegeket.