Az Uber és a Lyft részvényei egyaránt gyengültek kedden, miután mindkét vállalat bejelentette, felfüggeszti a közös utazások lehetőségeit. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány a fuvarmegosztókat is lehúzhatja a mélybe.

Az Uber részvényei 6,8 százalékos csökkenéssel zárták a keddi kereskedést, miközben az amerikai technológiai cégek többsége erősödött. A Lyft részvénye enyhébb mértékben, de szintén esett, 2,41 százalékkal.

A gyengülések azt követően jöttek, hogy mindkét vállalat bejelentette, a koronavírus-járvány miatt felfüggesztik azokat a szolgáltatásaikat, melyek lehetővé teszik, hogy ha különböző utasok egyazon irányba mennek, akkor megoszthassák a fuvart.

Az Uber részvényének idei teljesítményeForrás: Investing.com

Az Uber hozzátette, csak az úgynevezett Uber Pool szolgáltatásait függeszti fel, a további opciók, illetve az Uber Eats házhozszállítások továbbra is elérhetők lesznek. Emellett a vállalat megelőzési tanácsokat is kiadott a sofőrjei számára, illetve korábban kiterjesztette a fizetett betegszabadságot azon dolgozóinak, akik karanténba kerülnek vagy megfertőződnek a vírussal.

Noha eddig se az Uber, se a Lyft nem jelezte, hogy a járvány bármilyen hatással volna az üzleti teljesítményére, a részvényárfolyamok esése arra utal, hogy a befektetők aggódnak a szektorban jelentkező negatív hatások miatt. Elsősorban azért, mert ha sokan otthon maradnak, akkor értelemszerűen a fuvarok száma is lecsökken.

Ezt támasztja alá, hogy az Uber és a Lyft egyaránt rekord mélypontot ért el a tőzsdén, kedden. Előbbi 53, míg utóbbi 63 százalékos mínuszban volt a mindenkori csúcsához képest.

A két vállalat részvényeinek esése ráadásul egy olyan napon következett be, amikor a piac széles körben emelkedett. A Dow Jones index több mint 1000 pontos visszapattanással 5,2 százalékos pluszban, míg az S&P 500 index 6 százalékos emelkedéssel zárt. Az Amazon részvényei több mint 7 százalékot ugrottak a hírre, hogy a vállalat 100 000 dolgozót venne föl, hogy kielégítse a keresletet. A Netflix szintén 7 százalékot, míg az Apple 4 százalékot izmosodott – utóbbi annak ellenére, hogy bejelentette, minden amerikai üzletét be fogja zárni.

A Lyft részvényének idei alakulásaForrás: Investing.com

A befektetők azonban az Ubert és a Lyftet sokkal inkább az utazási iparágakhoz, és nem a technológiai szektorhoz sorolják – írja a CNBC. Az utazási cégeket pedig különösen kedvezőtlenül érinti a járvány. Nem véletlen, hogy a szektorban a Delta és a Carnival részvényei is estek.

Az Uber és a Lyft azonban egyébként sem indult túl jó helyzetből, mivel a befektetők már korábban is büntették a két társaságot, amiért nem képesek megfelelő nyereséget termelni.