A legnagyobb gurukat is elérte a járvány

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Miközben a világ legnagyobb hedge fundjának vezetője szerint csúnyán elszámolták a mostani helyzetet, és ezért nagyokat veszítettek, a legendás amerikai befektetési guru, Warren Buffett cége is 70 milliárd dollárt bukott a koronavírus-járvány miatt. A felfordulás egyelőre a legnagyobbakat is elkaszálja.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hedge fundjának számító Bridgewater Associates társalapítója, Ray Dalio 12 éve azzal szerzett magának hírnevet, hogy kiválóan navigálta a befektetéseket a 2008-as válság idején. Most azonban Dalio egy interjúban közölte, elég csúnyán elszámolták magukat a jelenlegi felfordulás idején, ami súlyos veszteségekkel jár.

Rossz manőverek

Ennek eredményeként

a Dalio által vezetett alap idén eddig 20 százalékos mínuszban van, ami meghaladja a nagy amerikai tőzsdeindexek veszteségeit.

A Dow Jones ugyanis 18,8 százalékot, az S&P 500 nagyjából 16 százalékot, míg a Nasdaq Composite több mint 12 százalékot veszített eddig 2020-ban.

A legnagyobbak is veszítenek a mostani felfordulásban Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A Bridgwater mostani veszteségei különösen érdekesek, ha azt nézzük, hogy Dalio épp januárban nyilatkozta, hogy a készpénz ezen a piacon semmit nem ér, és a befektetőknek részvényekbe kellene fektetniük.

Jelenleg valószínűleg az sem segít majd Daliónak a hírneve megőrzésében, hogy még novemberben a The Wall Street Journal közölt egy cikket arról, hogy a Bridgewater hatalmas pozíciókat vett föl arra, hogy a részvénypiac 2020 márciusában zuhanni fog. Dalio azonnal sietett leszögezni, hogy szó sincs semmi ilyesmiről.

Az orákulum vesztesége

Mindeközben az omahai orákulumként is emlegetett legendás befektető, Warren Buffett is megszenvedi a járvány hatásait. Buffett cége, a Berkshire Hathaway ugyanis az elmúlt hónapban nagyjából 70 milliárd dollárt bukhatott a 10 legnagyobb részvénybefektetésén – írja a Business Insider.

A koronavírus által fűtött eladási hullám ugyanis erősen lenyomta az olyan sztárvállalatok részvényárfolyamait, mint az Apple, a Coca-Cola vagy a Delta Airlines

– ezekben a Berkshire-nek mind jelentős érdekeltségei vannak.

Következésképpen a vállalat top10 részvénybefektetése február 20. és a március 18-i zárás között összesen 37 százalékot veszített az értékéből. Fontos, hogy ezek a számok akkor érvényesek, ha a Berkshire a decemberi közlése óta nem módosított a portfólióján.

Warren Buffett is nagyokat bukhatott az elmúlt hónapban Forrás: AFP/Bill Pugliano

Az Apple részvénye egyedül nagyjából 23 százalékot zuhant, mindössze kevesebb mint 4 hét alatt. Mivel a Berkshire-nek 5,6 százalékos részesedése van a vállalatban, a cégnek ez egyedül 19 milliárd dollár körüli veszteséget jelentett. A Bank of America 43 százalékos esése pedig nagyjából 14 milliárdos bukást okozott Buffett cégének. A legnagyobb pofont azonban a Delta Airlines veszteségei jelentették. A papír ugyanis egészen 60 százalékot esett, ahogy a járvány miatt a légiközlekedési szektor óriási veszteségeket szenvedett el.

A nagy befektetések közül a legkisebb veszteséget egyelőre a Kraft Heinz jelentette a Berkshire számára.

Az élelmiszeripari vállalat részvénye ugyanis csupán 14 százalékot gyengült, valószínűleg azért, mert az USA-ban is tömegek kezdtek el élelmiszerkészleteket fölhalmozni.

Mindent összevetve, az elérhető adatok alapján, a Berkshire 10 legnagyobb részvénykitettségének értéke – kevesebb mint egyetlen hónap alatt – 208 milliárd dollárról 140 milliárd dollárra csökkent.