Indokolatlan a koronavírus-járvány miatt az élelmiszerkészletek felhalmozása, mert az áru ott lesz a boltokban holnap és holnapután is - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Vámos György hangsúlyozta, hogy Magyarországon még soha ekkora forgalom nem volt az élelmiszerboltokban, és a kereskedelmi dolgozók pokoli munkát végeznek.

Ebben a helyzetben a szövetség arra kéri a vásárlókat, hogy türelemmel hálálják meg az erőfeszítésüket, illetve lehetőség szerint egyedül menjenek vásárolni, és az üzletekben tartsanak észszerű távolságot másoktól.Vámos György azt mondta, hogy van és lesz is elegendő élelmiszer az üzletekben.

Vásárló az egyik budapesti áruházbanFotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyan az antibakteriális kézfertőtlenítő valóban hiánycikk, ám az alapvető élelmiszerekből a kereskedők folyamatosan újratöltik a polcokat.Ezt személyes tapasztalatai alapján is meg tudja erősíteni - hangsúlyozta.

A főtitkár elismerte, hogy a vásárlói rohamok kiszámíthatatlansága és a határzárak nyomán a szállítási fennakadások okoznak átmeneti logisztikai problémákat, ám ezeket belátható időn belül kiküszöbölik a kereskedők.

A húsáruk árának emelkedésével kapcsolatban azt mondta, hogy a sertéshús a sertéspestis következtében kiürült világpiac miatt már hosszabb ideje megdrágult, ám a csirkemellfilé az egyik piacon valóban őrült drágának tűnik.

Nincs áruhiányFotó: Szabó Gábor - Origo

A megkezdődött vizsgálat feladata annak kiderítése, hogy az ár valóban tisztességtelen-e. Mert ha az érintett kereskedő maga is drágán kapja a terméket, akkor kénytelen drágábban is eladni - mondta Vámos György.