Pozitívan fogadták az érintett szektorokban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be, amelyek az új koronavírus-járványra legsérülékenyebben reagáló turizmus, vendéglátás, szórakoztatás, taxizás területein segítik a piacot a túlélésben és a munkavállalói kör megtartásában - írta a Magyar Nemzet.

A lap körképet készített, azt írta, "fellélegezhetnek a válság sújtotta ágazatok". A szakszervezetek szerint előremutató, hogy a kormány nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel kezeli a krízist. A járulékkönnyítést a vállalkozói, munkaadói szervezetek is üdvözölték.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke közölte: sok visszajelzést kaptak, miszerint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó taxisok örömmel fogadták a kormány gyors intézkedését az adók könnyítéséről és a moratórium bevezetéséről. Átalányadó-fizetési kötelezettségüket június végéig engedik el.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, minden érintett fellélegezhet, ugyanis nagy lépés történt a munkahelyek megmentéséért. (Képünk illusztráció)Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ugyaneddig a dátumig turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell folyósítani. Erre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy reagált: minden érintett fellélegezhet, ugyanis nagy lépés történt a munkahelyek megmentéséért.

A munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is döntöttek. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az élőmunkára rakódó átmeneti tehercsökkentést emelte ki. Úgy vélekedett, hogy ezt érdemes lenne kiterjeszteni a kis- és középvállalkozói szektor egészére.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: üdvözlendő, hogy "a korábbi, balliberális kormányokkal ellentétben a jelenlegi kormány nem a lakosságot sanyargatja, nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel válaszol a krízisre".