Nézzenek bár mély és elhúzódó válság elé a gazdaság szereplői szerte a világon a koronavírus miatt, vannak vállalatok, amelyek még ilyen borús és aggasztó időkben is erősödni tudnak.

A tőzsdék összeomlása, a kormányok és a jegybankok egymás után bejelentett gazdaságélénkítő csomagjai között, már fel is tűnt az a néhány vállalat, amelyet az egyébként most kétségbeesett befektetők egy része kegyeibe fogadott. Ezek pedig olyan gyógyszeripari és biotechnológiai kutatással foglalkozó cégek, amelyek az első körben kapcsolódtak be a koronavírus elleni küzdelembe, lehetséges gyógyszerek és megelőző vakcinák fejlesztésével.

A Statista összeállításából kiderül, hogy három ilyen, észak-amerikai cégről is tudni.

Az egyik a Moderna, mely hivatalosan néhány nappal ezelőtt már el is indította egy lehetséges vakcina kísérleti tesztelését Seattleben. Nemrégiben a biztonságos, hatékony vakcina kifejlesztését sürgős közegészségügyi prioritásnak nevezte a szövetségi intézményként működő amerikai Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, a komoly szaktekintélynek számító Anthony S. Fauci is. S bár egyes szakértők nem osztják azt a nézetet, hogy a vírustól védő vakcina rekordgyorsasággal kifejleszthető lehet, sokan egyetértenek azzal, hogy a folyamatot amennyire lehet, fel kell gyorsítani. 

IllusztrációForrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A másik két társaság pedig valósággal versenyt folytat abban, hogy ki tud hamarabb kézzelfogható eredményekkel előállni a Covid-19 megfékezésére a gyógyszerkészítmények frontján. A Gilead egy már létező vírusellenes készítményt tesztel. A Regeneron két vonalon is próbál eredményre jutni: egyrészt a vírus miatt súlyos tüdőgyulladást kapott betegeken próbálják ki egy létező speciális készítményüket, másrészt pedig egy új gyógyszeren is dolgoznak. Ennek részletei egyelőre nem nyilvánosak, csupán annyit lehet tudni, a koktél antitesteket tartalmaz, melyek előállításához genetikai beavatkozáson átesett egereket használnak.

Bárhogy is, az bizonyosnak látszik, hogy ezeknek és hasonló cégeknek, egyelőre nem kell attól tartaniuk, hogy a légitársaságok vagy a nagy turisztikai szolgáltatók sorsára jutnak.

A Statista a három, a gyógymód megtalálásában kulcsszerephez jutható vállalat értéknövekedését vetette össze az S&P 500 indexében beállt változásokkal az év eleje óta. Az S&P 500 index a legjelentősebb 500 amerikai vállalat indexe a New York-i tőzsde, valamint a NASDAQ adatai alapján, jelentősége pedig abban áll, hogy az ide sorolt cégek a teljes amerikai tőzsdei kapitalizáció mintegy 80 százalékát lefedik.

Míg év eleje óta az S&P 500 mutató több mint 22 százalékkal csökkent, addig a három vállalaté impozáns emelkedésnek indult a március 17-i adatok szerint:

 A mostani helyzetben úgy tűnik, nem nagyon van a gazdaságnak olyan szektora, amelyet ne sújtana a járvány miatti gazdasági visszaesés. Egyelőre a biotechnológiai és gyógyszeripari cégek egy részén látni azt, hogy - egyelőre - elkerüli őket a globális recesszióval fenyegető vihar.