Egyetlen ábrán, hogy mennyire nem érinti a kutatócégeket a tőzsdei zuhanás

Microbiologist inspecting petri dish of bacteria MICROSCOPE microbiology bacteria analyzing looking laboratory biotechnology BIOLOGY microbiologist research lab colony experiment TEST biochemistry analysis SCIENTIST equipment sample chemical culture DISCO
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nézzenek bár mély és elhúzódó válság elé a gazdaság szereplői szerte a világon a koronavírus miatt, vannak vállalatok, amelyek még ilyen borús és aggasztó időkben is erősödni tudnak.
Vágólapra másolva!

A tőzsdék összeomlása, a kormányok és a jegybankok egymás után bejelentett gazdaságélénkítő csomagjai között, már fel is tűnt az a néhány vállalat, amelyet az egyébként most kétségbeesett befektetők egy része kegyeibe fogadott. Ezek pedig olyan gyógyszeripari és biotechnológiai kutatással foglalkozó cégek, amelyek az első körben kapcsolódtak be a koronavírus elleni küzdelembe, lehetséges gyógyszerek és megelőző vakcinák fejlesztésével.

A Statista összeállításából kiderül, hogy három ilyen, észak-amerikai cégről is tudni.

Az egyik a Moderna, mely hivatalosan

néhány nappal ezelőtt már el is indította egy lehetséges vakcina kísérleti tesztelését Seattleben.

Nemrégiben a biztonságos, hatékony vakcina kifejlesztését sürgős közegészségügyi prioritásnak nevezte a szövetségi intézményként működő amerikai Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, a komoly szaktekintélynek számító Anthony S. Fauci is. S bár egyes szakértők nem osztják azt a nézetet, hogy a vírustól védő vakcina rekordgyorsasággal kifejleszthető lehet, sokan egyetértenek azzal, hogy a folyamatot amennyire lehet, fel kell gyorsítani.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A másik két társaság pedig valósággal versenyt folytat abban, hogy ki tud hamarabb kézzelfogható eredményekkel előállni a Covid-19 megfékezésére a gyógyszerkészítmények frontján. A Gilead egy már létező vírusellenes készítményt tesztel. A Regeneron két vonalon is próbál eredményre jutni: egyrészt a vírus miatt súlyos tüdőgyulladást kapott betegeken próbálják ki egy létező speciális készítményüket, másrészt pedig egy új gyógyszeren is dolgoznak. Ennek részletei egyelőre nem nyilvánosak, csupán annyit lehet tudni,

a koktél antitesteket tartalmaz, melyek előállításához genetikai beavatkozáson átesett egereket használnak.

Bárhogy is, az bizonyosnak látszik, hogy ezeknek és hasonló cégeknek, egyelőre nem kell attól tartaniuk, hogy a légitársaságok vagy a nagy turisztikai szolgáltatók sorsára jutnak.

A Statista a három, a gyógymód megtalálásában kulcsszerephez jutható vállalat értéknövekedését vetette össze az S&P 500 indexében beállt változásokkal az év eleje óta. Az S&P 500 index a legjelentősebb 500 amerikai vállalat indexe a New York-i tőzsde, valamint a NASDAQ adatai alapján, jelentősége pedig abban áll, hogy az ide sorolt cégek a teljes amerikai tőzsdei kapitalizáció mintegy 80 százalékát lefedik.

Míg év eleje óta az S&P 500 mutató több mint 22 százalékkal csökkent, addig a három vállalaté impozáns emelkedésnek indult a március 17-i adatok szerint:

Infographic: Companies Fighting COVID-19 Prove Immune to Market Crash | Statista You will find more infographics at Statista

A mostani helyzetben úgy tűnik, nem nagyon van a gazdaságnak olyan szektora, amelyet ne sújtana a járvány miatti gazdasági visszaesés. Egyelőre a biotechnológiai és gyógyszeripari cégek egy részén látni azt, hogy - egyelőre - elkerüli őket a globális recesszióval fenyegető vihar.