A Magyar Nemzeti Bank üdvözli a kormány döntését

Megújult a Magyar Nemzeti Bank arculata, MNB régi logó
Vágólapra másolva!
A koronavírus negatívan érinti a gazdasági szereplőket, kedvezőtlenül befolyásolja a lakossági és vállalati ügyfelek hiteltörlesztési képességét. Ugyanakkor a bankok számára is fontos, hogy a reálgazdaságban megjelenő likviditási problémák áthidalása révén az ügyfelek megőrizhessék fizetési képességüket - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében, amellyel üdvözölte a kormány előző nap meghozott döntését.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Az átmeneti fizetési könnyítések irányába tett kormányzati lépések

a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálják.

Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne okozzanak tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A törlesztési moratórium,

- értelmezte a törlesztési moratórium meghirdetését az MNB.

Az MNB üdvözli a lépést Fotó: Hirling Bálint - Origo

Közleményében a jegybank kiemeli, hogy az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít,

a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell.

Mivel pedig az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.

A törlesztések későbbre tolása befolyásolja ugyan a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú,

- zárta közleményét az MNB jelezve, hogy kész betölteni saját szerepét is a rendkívüli helyzetben.