Már a réz is jelez. Nagy baj lehet a világgazdaságban

Open pit copper mining in Kolwezi, DRC mining labor congo drc open pit mine cobalt glencore mining,labor,congo,drc,open pit mine,cobalt,glencore
KOLWEZI, DRC- JULY 7: The sun sets on one of the open pit copper mines at Mutanda Mining Sarl on July 6, 2016 in Kolwezi, DRC. The mine is owned (69%) by Glencore, an Anglo-Swiss multinational commodity trading and mining company. The mine is mainly producing copper but also some cobalt. The mine employs about 3,500 people and its located in Luabala Province in Southern DRC. A truck carries a load of ore to the processing plant. (Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A réz árfolyama összeomlott az elmúlt napokban, ahogy a befektetők egyre jobban pánikolnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A réz ára azonban kiemelten fontos, mert hagyományosan olyan fémről van szó, amely előrejelzi a világgazdaság teljesítményét.
Vágólapra másolva!

Számos elemző úgy számol, hogy további zuhanás várható a réz árfolyamában, ami messze nem csak egy nyersanyagpiaci részletkérdés. A réz ugyanis egy olyan rendkívül fontos nyersanyag, melyet hagyományosan kiemelt világgazdasági indikátorként kezelnek – vagyis jól mutatja, merre tart a globális gazdaság.

Csütörtökön a réz árfolyama 2016 januárja óta nem látott mélypontra zuhant, ahogy a londoni tőzsdén (London Metal Exchange) a három hónapos határidős rézjegyzés elérte a tonnánkénti 4371 dolláros szintet.

Összevetésképpen, január közepén a réz még tonnánként 6340 dollár körül forgott – írja a CNBC.

A nyersanyagpiacon van egy érdekes indikátor, amely elég hatásosan mutatja, milyen a világgazdasági hangulat. Ez a réz/arany ráta. A két fémet azért lehet összehasonlítani, mert mindkettőt hasonló módon bányásszák, ráadásul a kitermelésük költségstruktúrája is hasonló. Van azonban egy fontos különbség.

Nem sok jót ígér a réz árának esése Forrás:Shutterstock

A rézkitermelők általában akkor keresnek sokat, ha a gazdasági hangulat pozitív, míg az aranykitermelők akkor, ha negatív. Az arany ugyanis hagyományosan menedékeszköznek számít a bizonytalanságok idején, míg a réz egy kiemelten fontos ipari fém.

Ha tehát a réz/arany ráta csökken, az arra utal, hogy a gazdasági növekedés gyengül, a félelem pedig nő. Ha a ráta emelkedik, akkor erős a növekedés, a félelem pedig relatíve alacsony. A réz/arany ráta pedig most folyamatosan csökken – valójában már 2018-ban elkezdett csökkeni, csak nem olyan lendületesen, mint most.

A Citi elemzői egyébként most úgy számolnak, a következő három hónap során a réz ára elérheti akár az 5000 dolláros szintet is, míg a Goldman Sachs 4900 dolláros árfolyamra számít.

Végül meg kell még említeni, hogy a réz ára a Brent típusú kőolaj árfolyamával is szorosan együtt mozog. A Brent pedig az elmúlt időszakban hatalmas zuhanásokat szenvedett el. A háttérben itt az áll, hogy egyfelől mindkét nyersanyag össze van kötve a világgazdaság növekedési dinamikájával, másfelől az olaj ára a rézkitermelés költségeit is befolyásolja, mivel a bányák olajat használnak föl a kitermeléshez. Itt a logika végső soron az, hogy ha a Brent árfolyama csökken, az általában magával húzza lefelé a réz árát is.

Következésképpen a következő időszakban a részvénypiacok mellett érdemes lesz időnként rápillantani a nyersanyagokra is. A réz ugyanis már jelzi, hogy komoly nehézségekkel állunk szemben.