A réz árfolyama összeomlott az elmúlt napokban, ahogy a befektetők egyre jobban pánikolnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A réz ára azonban kiemelten fontos, mert hagyományosan olyan fémről van szó, amely előrejelzi a világgazdaság teljesítményét.

Számos elemző úgy számol, hogy további zuhanás várható a réz árfolyamában, ami messze nem csak egy nyersanyagpiaci részletkérdés. A réz ugyanis egy olyan rendkívül fontos nyersanyag, melyet hagyományosan kiemelt világgazdasági indikátorként kezelnek – vagyis jól mutatja, merre tart a globális gazdaság.

Csütörtökön a réz árfolyama 2016 januárja óta nem látott mélypontra zuhant, ahogy a londoni tőzsdén (London Metal Exchange) a három hónapos határidős rézjegyzés elérte a tonnánkénti 4371 dolláros szintet. Összevetésképpen, január közepén a réz még tonnánként 6340 dollár körül forgott – írja a CNBC.

A nyersanyagpiacon van egy érdekes indikátor, amely elég hatásosan mutatja, milyen a világgazdasági hangulat. Ez a réz/arany ráta. A két fémet azért lehet összehasonlítani, mert mindkettőt hasonló módon bányásszák, ráadásul a kitermelésük költségstruktúrája is hasonló. Van azonban egy fontos különbség.

Nem sok jót ígér a réz árának eséseForrás:Shutterstock

A rézkitermelők általában akkor keresnek sokat, ha a gazdasági hangulat pozitív, míg az aranykitermelők akkor, ha negatív. Az arany ugyanis hagyományosan menedékeszköznek számít a bizonytalanságok idején, míg a réz egy kiemelten fontos ipari fém.

Ha tehát a réz/arany ráta csökken, az arra utal, hogy a gazdasági növekedés gyengül, a félelem pedig nő. Ha a ráta emelkedik, akkor erős a növekedés, a félelem pedig relatíve alacsony. A réz/arany ráta pedig most folyamatosan csökken – valójában már 2018-ban elkezdett csökkeni, csak nem olyan lendületesen, mint most.

A Citi elemzői egyébként most úgy számolnak, a következő három hónap során a réz ára elérheti akár az 5000 dolláros szintet is, míg a Goldman Sachs 4900 dolláros árfolyamra számít.

Végül meg kell még említeni, hogy a réz ára a Brent típusú kőolaj árfolyamával is szorosan együtt mozog. A Brent pedig az elmúlt időszakban hatalmas zuhanásokat szenvedett el. A háttérben itt az áll, hogy egyfelől mindkét nyersanyag össze van kötve a világgazdaság növekedési dinamikájával, másfelől az olaj ára a rézkitermelés költségeit is befolyásolja, mivel a bányák olajat használnak föl a kitermeléshez. Itt a logika végső soron az, hogy ha a Brent árfolyama csökken, az általában magával húzza lefelé a réz árát is.

Következésképpen a következő időszakban a részvénypiacok mellett érdemes lesz időnként rápillantani a nyersanyagokra is. A réz ugyanis már jelzi, hogy komoly nehézségekkel állunk szemben.