A vészhelyzetre való tekintettel a házhozszállítások és a további üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatók, amennyiben erről vendéglátóegységgel vagy üzlettel szerződést kötöttek – írja a Napi.hu.

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet, ami tartalmazza azt az engedményt, hogy a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység – vagyis házhozszállítás – bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható, a vendéglátó üzlettel, valamint a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

Ráadásul házhozszállítást már bejelentés és engedély nélkül a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathat, annak érdekében, hogy a vészhelyzet idején a lakosság ellátása biztosított legyen. Ugyanakkor a rendelet tartalmazza, hogy termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható – olvasható a Magyar Közlönyben.

IllusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Syda Productions

További új előírás, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő beszerzést a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is lehet végezni, ehhez szükséges a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagjának egyedi mentesítése, amiről soron kívül dönt a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagja.

Emellett indokoltnak ítélt és írásban meghatározott költségek finanszírozására kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet. Ezt utólag, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül dokumentálni kell.