Csak az amerikai vállalatok összesen 4000 milliárd dollárt veszíthetnek a koronavírus-járvány következtében. Globálisan pedig a teljes veszteség mértéke elérheti a 12 000 milliárd dollárt is – mondja Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának vezetője.

Óriási vállalati veszteségeket eredményez a koronavírus-járvány. Ennek pontos mértéke egyelőre nehezen megjósolható, de már érkeznek az erre vonatkozó jóslatok. A világ legnagyobb hedge fundjának számító Bridgewater Associates vezetője, Ray Dalio a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy csak az amerikai vállalatok 4000 milliárd dollárt veszíthetnek, és sokan csődbe fognak menni.

Dalio kiemelte, „ami most történik, olyan a mi életünkben még soha nem volt." Hozzátette, ez most már egyértelműen egy válság, és sok magánszemély is hatalmas veszteségeket fog elkönyvelni. A megoldási lehetőségek kapcsán Dalio hangsúlyozta, arra van szükség hogy kormányok pénzt (sok pénzt) költsenek a helyzet megoldására. Összevetésképpen, az amerikai GDP a tavalyi év végén meghaladta a 21 000 milliárd dollárt.

A Bridgewater alapítója ezzel együtt úgy számolt, a globális vállalati veszteségek mértéke elérheti a 12 000 milliárd dollárt.

Dalio szerint az amerikai költségvetési élénkítés mértéke minimum 1500-2000 milliárd dollár között kellene hogy legyen, attól függően, hogy a kormány pontosan milyen formában nyújt támogatást. A Fehér Ház jelenleg egy 850-1000 milliárd dollár közötti csomagot javasol annak érdekében, hogy segítse a gazdaságot.

Óriási veszteségekre számíthatnak a világ cégeiForrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Ezzel együtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az elmúlt időszakban nagyjából 1000 milliárd dollárnyi pénzpumpát jelentett be. Ez részben eszközvásárlást jelent, illetve a Fed az irányadó kamatszintet is nullára csökkentette. A globális jegybankok egyébként folyamatosan igyekeznek lazítani a politikájukon, és különböző támogatásokkal próbálják ellensúlyozni a járvány negatív gazdasági hatásait.

Mindazonáltal Dalio kiemelte, a központi bankok most nehéz helyzetben vannak, mert elég kevés lehetőségük maradt, hogy érdemi és radikális lazító intézkedéseket hozzanak – a kamatok ugyanis számos helyen már egyébként is a mélyben voltak.

Dalio azonban ezzel egy időben jelezte, a cége eddig igencsak elszámolta a járvány hatásait. Míg a 2008-as válság idején Dalio azzal szerzett hírnevet, hogy sokat keresett az összeomlással, most az általa vezetett alap idén eddig 20 százalék körül bukott.