A McDonald's azonnali hatállyal bezárja éttermeit Angliában

Coronavirus Emergency In London London DAILY LIFE STREET photography image central london SKY weather SUN covid19 coronavirus outbreak pandemic reaction sanitiser HAND FOOTBALL premier league west ham olympic stadium hammers sports football association fa
Hétköznap is hétvégi menetrend szerint járnak majd a buszok
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Bezárják az Egyesült Királyság összes McDonald's éttermét

Március 23-a, hétfő estéig, a McDonald's bezárja összes éttermét Nagy-Britanniában és Írországban. Erről azt követően értesítették a nyilvánosságot, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök még pénteken este közölte a kormányzati döntést, miszerint minden kocsmát, éttermet, kávézót be kell zárni a koronavírus terjedése miatt. A BBC szerint a gyorsétteremlánc 1270 egységének leállításáról van szó, ami 135 ezer munkavállalót érint. Többségüknek órabéres szerződése van. A Costa szintén a leállásról döntött, a nap végéig mind a 2000 egységükre kikerül a zárva-tábla, a dél-afrikai Nando's grillétterem-lánc pedig 400 éttermét csukja be átmenetileg a járvány idejére. Az Egyesült Királyságban több nagy franchise már a hétfőt sem várta meg, és a londoni döntés után, már hétvégén bezárta vendéglátóhelyeit.

Nagy-Britanniában március 23-án bezár az összes McDonald's Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A hó végéig leállítják Egyiptom összes repülőterét

Március 31-ig bezárólag leállítják az összes repülőteret és felfüggesztik a légi közlekedést Egyiptomban, hogy az ország eredményesen vehesse fel a harcot a Covid-19 vírus okozta járvánnyal. A március 22-i adatok szerint Egyiptomban közel 300 fertőzöttet azonosítottak, 8 halálos áldozatot követelt a járvány, és több mint 300 családot helyeztek karanténba egy faluban a Nílus deltavidékén. Szakértők szerint, a légi közlekedés leállítása drasztikus visszaesést okoz az ország idei gazdasági teljesítményében, melynek egyik legfőbb pillére a turizmus.

A repülőterek és a turizmus kényszerpihenője miatt mintegy 138 ezer állás kerül azonnal veszélybe, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint pedig a légi társaságok bevételkiesése 1 milliárd dollár körül lesz ennek köszönhetően. Az Africanews megjegyzi, hogy a légi közlekedés leállítása mellett, várhatóan további szigorítások jönnek Egyiptomban.

A német nagyvállalatok is a vírus elleni eszközök termelésére állnak át

A német ipar megmutatja, hogy válsághelyzetben is igencsak hasznát veszik a felgyülemlett tudásnak, írja hírösszefoglalójában a Növekedés.hu. A német kormány ugyanis arra kérte a kereslethiány miatt leálló autógyárakat, hogy szálljanak be az orvosi berendezések és alkatrészeik, például maszkok és lélegeztetőgépek gyártásába. A Volkswagen (VW), amely jónéhány európai gyárát kényszerült bezárni, közleményben jelezte, hogy mozgósítja felszabadult kapacitásait. A vállalatcsoport több mint 125 nagy teljesítményű ipari 3D nyomtató berendezéssel rendelkezik. A Reuters beszámolója szerint az autógyár lélegeztetőgépeket kezdene el gyártani hasonlóan szektortársaihoz, a Fordhoz, a General Motorshoz, a Ferrarihoz vagy a Nissanhoz, amelyek szintén kormányzati kérésre indították el segítségnyújtási akcióikat.

A wolfsburgi vállalat azt is közölte, hogy cseh leányvállalata, a Skoda is részt vesz a projektben. De a vegyipar is beszállt a járvány elleni küzdelembe: a Financial Times értesülései szerint a német vegyi üzemek hamarosan nagy kapacitásokat állítanak termelésbe, hogy fertőtlenítő szereket tudjanak szállítani a német kórházaknak. A tervek szerint a március 23-án kezdődő héten 700 tonna etanolt, 35 ezer liter hidrogén peroxidot, 12 ezer liter glicerint szállítanak a német kórházakat ellátó összesen 370 gyógyszerközpontba.

A Facebook 720 ezer maszkkal segíti a koronavírus elleni küzdelmet

Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója bejelentette, hogy közel 1 millió maszkot küldenek az egészségügyi dolgozóknak, hogy a járvány idején megfelelő védelemmel rendelkezzenek. Az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója szerint a közösségi oldal alapítója hozzátette, hogy további maszkok beszerzésén dolgoznak.

Leállt India ikonikus vasútja

A járvány miatt leállították az indiai Mumbai városának vasúti közlekedését. A hatalmas várost, India pénzügyi központját és annak agglomerációját az ország egyik legikonikusabb, a térséget behálózó kötöttpályás hálózata szolgálja ki normál időszakban. Most viszont, a járványveszély miatt, 10 napra felfüggesztették annak szolgáltatásait a nagyközönség számára, a vonalakon március 31-ig bezárólag a vasúttársaság csak a legalapvetőbb feladatokat látja el, írja a Quartz.