Jövőre már új csúcsokat dönthet a részvénypiac?

2020.03.24. 07:00

Az S&P 500 amerikai részvényindex már akár a jövő év elején is új csúcsokat dönthet – mondja a JPMorgan egyik elemzője. Ehhez azonban az kellene, hogy az USA sikeresen visszaszorítsa a koronavírus-járványt, illetve gyors és hatékony eszközökkel támogassa a gazdaságot.

Meglepően optimista véleménnyel állt elő pénteken a JPMorgan elemzője az amerikai részvénypiac jövőjével kapcsolatban. Míg a többség egyelőre azt próbálja megjósolni, milyen mész lesz a mostani válság, Dubravko Lakos-Bujas úgy számol, az amerikai S&P 500 részvényindex akár már a jövő év elején is új csúcsot dönthet.

A szakember szerint optimális esetben a mutató 2021 elején fölmehet egészen 3400 pontig, amivel megdöntené az idén február 19-én elért 3386 pontos mindenkor rekordot. Ehhez a szinthez egyébként a pénteki záróárhoz képest 47 százalékos emelkedésre volna szükség.

Az S&P 500 egyébként március 12-én lépett be a medvepiaci tartományba, vagyis akkor érte el a 20 százalékos csökkenést a legutóbbi csúcsához képest. Ezzel megtört az index történetének valaha mért legnagyobb felfutása, vagyis bikapiaci időszaka.

Hamarosan visszapattanhat a tőzsde a zuhanás után?Forrás: AFP/Johannes Eisele

Lakos-Bujas kiemelte, figyelembe véve, hogy a részvénypiacok ma már 30-50 százalékos zuhanást szenvedtek el a legutóbbi csúcsaikhoz képest, a befektetők egyre kedvezőbb pozíciókba kerülnek, vagyis megnyílhat az út a vásárlások előtt. Ha pedig ez így lesz, akkor a következő 12 hónap során komoly emelkedés várhat az indexekre.

Mindehhez azonban arra volna szükség, hogy az Egyesült Államokban kordában tudják tartani (és le tudják törni) a koronavírus-járványt, illetve hogy a kormány egy masszív és hatékony gazdaságösztönző csomagot léptessen életbe – tette hozzá a szakember.

A jelenleg előterjesztett javaslat szerint a Fehér Ház több mint 1000 milliárd dolláros támogatást pumpálna a gazdaságba, illetve közvetlenül is készpénzzel támogatná az amerikai lakosságot.

Lakos-Bujas kiemelte, azonnali agresszív költségvetési élénkítésre van szükség. Ha ugyanis ez elmarad, az valószínűleg még súlyosabb és még szélesebb körű részvénypiaci zuhanáshoz vezetne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK