Új híd épül Magyarország és Szlovákia között

Mosoni Duna-híd
Vágólapra másolva!
Új híd épül az Ipoly folyón Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, európai uniós támogatással. A hídnak és a hozzá vezető utaknak két év alatt kell elkészülniük.
Vágólapra másolva!

A nyílt közbeszerzési felhívást a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nitriansky samosprávny kraj (Nyitra megyei önkormányzat) tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben - írja a Napi.hu.

A projekt a szlovák-magyar Interreg program keretében, uniós finanszírozással valósul meg, a teljes költség 6 millió 759 ezer euró (mintegy 2,3 milliárd forint).

Illusztráció Forrás: NIF Zrt

A feladat három részből áll, ezek a következők:

  • a híd megépítése, 54 méteres szabad nyílással, 56,4 méteres támaszközzel,
  • a csatlakozó út építése a magyar oldalon az Ipoly-hídig 540 méter hosszban, 2x1 sávval,
  • a csatlakozó út építése a szlovák oldalon az Ipoly-hídig 175 méter hosszban, 2x1 sávon.

Az építési idő 2 év.

A híd- és útépítésben jártas ajánlattevők április 21-ig pályázhatnak a kivitelezésre. Az értékelésnél az ár 70, a minőség pedig 30 súlyszámmal szerepel.

Újabb Duna-híd épül

A Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd tervezésére és kivitelezésére írt ki közbeszerzést a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyílt tenderfelhívást az uniós közbeszerzési közlönyben jelentette meg az ajánlatkérő NIF Zrt, írja az egyik lap.

Jelenleg Letkés és Ipolyszalka között található egy 3,5 tonna teherbírású határhíd az Ipolyon, ez azonban mintegy 6-8 kilométerrel északabbra van a tervezett hídtól. A vasúti határhíd Szob és Helemba között található. A legdélebbi megmaradt hidat Ipolydamásd és Helemba között 2000-ben a jeges ár vitte el, ennek a pótlása került most napirendre.