Komoly adósságválság alakulhat ki Ázsiában, ahogy a koronavírus-járvány miatt a vállalatok hatalmas veszteségeket szenvednek el. A Moody's ráadásul kiemelte, a térség teljes adósságállománya megduplázódott a 2008-as válság óta.

Ahogy a koronavírus-járvány súlyos gazdasági károkat okoz Ázsiában, most annak a veszélye is fennáll, hogy ennek nyomán adósságválság is kialakul a térségben – idézi az RT.com a Moody's elemzését.

A hitelminősítő ráadásul hangsúlyozta, a régiós vállalati adósságok mérete a kétszeresére, 32 000 milliárd dollárra nőtt, tavalyig, a 2008-as válság óta.

Jelenleg csupán nagyon kevés olyan iparág van, amely védve lenne a kockázatokkal szemben – mondta John Park, az FTI Consulting vezetője. A tanácsadó cég szakembere kiemelte, a járvány kapcsán szinte azonnal megugrott azon cégek száma, melyek azzal kapcsolatban kérnek tőlük tanácsot, hogyan tudják megakadályozni a fizetésképtelenségük kialakulását.

Csődhullám fenyegetheti az ázsiai vállalatokatForrás: Imaginechina/Yi fang - Imaginechina/Yi Fang

Különösen aggasztó azonban a kínai ingatlanpiac állapota. A Dealogic adatai szerint ugyanis februárig az iparág összesen 647 milliárd dollárnyi kötvényadóssággal rendelkezett – ezek jüanban és devizában kibocsátott kötvények egyaránt. Az elérhető adatok szerint pedig az idei év első két hónapjában a szektor bevételei és az elkezdett fejlesztések több mint 20 százalékot zuhantak az egy évvel korábbi szinthez képest.

A PwC elemzői szerint az már világosan látszik, hogy súlyos gazdasági zavarok alakulnak ki. Azonban ha nem sikerül kordában tartani a gyengülést, akkor akár súlyosabb csődhullám is bekövetkezhet a kínai ingatlanpiacon.

Az eddigiek alapján azonban az is látszik, hogy szintén komolyabb adósságnyomás nehezedik Thaiföld, Vietnám, valamint Ausztrália vállalataira.

Eddig nagyjából elemzői konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a járvány miatti leállások következtében számos eladósodott vállalat kerülhet bajba, és kormányzati segítségre van szükség annak érdekében, hogy ezek a cégek megmeneküljenek.