Teljesen leállhatnak az amerikai légitársaságok

2020.03.24. 20:05

Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.

AZ ORIGO FONTOSABB CIKKEI A TÉMÁBAN EZEN A NAPON:

A teljes leállásra készülnek az amerikai légitársaságok

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai légitársaságok vészforgatókönyvet készítenek, ha esetleg a kormány úgy dönt, hogy leállítja a teljes légi közlekedést az Egyesült Államokban. Ugyan a Fehér Ház még nem hozott döntést erről, de a légitársaságok számára egyre nehezebb a működés fenntartása a lecsökkent kereslet miatt és a nemzetközi korlátozások miatt.

A döntéshozók több intézkedést is tettek annak érdekében, hogy továbbra is üzemképes legyen a légi közlekedés, azonban egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható. A legtöbben attól tartanak, hogy a fertőzés végig fog söpörni a légi közlekedés üzemeltetéséhez legfontosabb munkaköröket ellátó személyek között. Ez néhány esetben már meg is történt, hiszen több irányítóközpontot is be kellett zárni a pozitív esetek miatt.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Justin Sullivan

A legtöbb társaság már így is nehéz helyzetben van, mivel nem csak a nemzetközi járatokat kellett teljesen leállítani, hanem a belföldi járatokat is 40 százalékkal csökkentették, ez pedig azt eredményezte, hogy elvesztették a fizető utasok 80 százalékát az előző év azonos időszakához mérve. Az olyan cégek, mint az American Airlines és a United Airlines a hét elején járatai 40 százalékát törölte a kevés utasra hivatkozva.

Válságtanácskozást tartottak az afrikai országok pénzügyminiszterei

Az afrikai országok pénzügyminiszterei összehangolt fellépést sürgetnek a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kivédésére. A pénzügyi szaktárcák vezetői virtuális konferenciát tartottak a kialakult helyzetről, amelyen többek között kiemelték, hogy a kontinens államai már a vírus megjelenése előtt is forráshiánnyal küszködtek, ha pedig most nem működnek együtt a válság leküzdésében, akkor az afrikai gazdaságok és társadalmak súlyos károkat szenvedhetnek el. Az ENSZ hivatalos forrása, az uneca.org.com beszámolója kiemeli, hogy az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseket a járvány hatásai miatt az egyes országokban már 2-3 százalékkal csökkentették.

Az afrikai valutaközösségi frank bankjegyeiForrás: AFP/Issouf Sanogo

Mindezek alapján a pénzügyminiszterek leszögezték, hogy Afrikának haladéktalanul 100 milliárd dolláros gazdasági stimulusra van szüksége, illetve az idei évre esedékes 44 milliárd dollárnyi hitelkamat fizetésének felfüggesztésére és annak középtávú meghosszabbítására. A virtuális konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a legsebezhetőbb afrikai országokat pedig arra kell bátorítani, hogy folyamodjanak segítségért az IMF-hez, a Világbankhoz, az Afrikai Fejlesztési Bankhoz vagy más regionális pénzintézetekhez.

Ezen túlmenően a pénzügyminiszterek hangsúlyozták a vállalati szektornak való segítségnyújtás szükségességét, hiszen több mint 30 millió munkahely van veszélyben kontinensszerte, különösképpen a turizmusban és a légi közlekedésben. Végezetül leszögezték, hogy az életbe léptetendő intézkedések végrehajtása során a kereskedelmi forgalom számára mindvégig nyitva kell tartani a határokat.

Az adományok csökkenésére számít a Harvard egyetem

Az amerikai egyetem 40,9 milliárd adománnyal rendelkezik, ám a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az oktatási intézményt is érinti. A Harvard csökkenteni kezdte a nem létfontosságú kiadásainak mértékét – nyilatkozta Thomas Hollister, az intézmény pénzügyi vezetője és alelnöke a Bloombergnek.

Hollister szerint az iskola jó anyagi helyzetben van, és képes ellenállni a gazdasági problémáknak. A 2008-as pénzügyi válság idején az egyetemnek szánt adományok 27 százalékkal estek vissza.

Jövő héten több mint a felével megugrik a teherforgalom a Heathrow repülőtéren

A brit Heathrow repülőtéren történő áruszállítás 53 százalékkal fog megnövekedni a jövő héten, mivel a szigetország legnagyobb légikikötője több orvosi felszerelést kap a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A rakományban gyógyszerek, oltóanyagok, fertőtlenítők, fecskendők és légzőkészülékek érkeznek majd – írja a Reuters.

A londoni repülőtéren a személyszállító gépek jelenleg állnak.