Az 1929-es válság óta nem omlott össze ilyen gyorsan a részvénypiac

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 3, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rose early Monday, bouncing after Friday's rout as markets monitored the coronavirus at the start of a week with key economic data and earnings reports. The Dow suffered the worst losses of the year on Friday as the death toll from the virus continued to climb and the ailment spread to additional countries. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A mostani részvénypiaci összeomlást sokan a 2008-as válsághoz hasonlítják, azonban egyes adatok szerint a jelenlegi helyzet sokkal inkább az 1929-es, illetve az azt követő zuhanásokhoz hasonlítható.
Vágólapra másolva!

Mindössze 22 nap. Ennyi kellett ahhoz, hogy az S&P 500 amerikai részvényindex 30 százalékot csökkenjen a legutóbbi csúcsához képest. Ez pedig a történelem valaha mért leggyorsabb esése – vagyis még az 1929-es összeomlásnál is gyorsabb.

Ez az ütem azért rémisztő, mert korábban a dobogó mindhárom helyét az 1929-ben kezdődött világválság időszaka produkálta az amerikai tőzsdén.

Az eddigi „győztes" 1934 volt 23 nappal, a második leggyorsabb zuhanást 1931-ben mérték (24 nap), míg a harmadik 1929 lett 31 nappal

– derül ki a Bank of America Securities elemzéséből.

Összevetésképpen, az 1987-es nagy szakadás idején a 30 százalékos csökkenésre 38 napra, míg 2008-as válság idején 271 napra volt szükség – utóbbi esetében a lejtmenet már 2007 októberében elkezdődött.

Az S&P 500 egyébként csak a múlt héten 15 százalékot gyengült, amivel összesen 32 százalékos csökkenést produkált a február 19-én elért mindenkori csúcsához képest. A befektetők ugyanis folyamatosan adták a részvényeket, ahogy egyre nagyobb a pánik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, illetve azzal kapcsolatban, hogy a jegybankok és a kormányok nem lesznek képesek elégséges intézkedéseket hozni a negatív hatások tompítása érdekében.

Az S&P 500 index teljesítménye a 2007-es csúcsától a hétfői (március 23.) zárásig Forrás: Investing.com

Noha a részvénypiacok esése hétfőn globálisan is folytatódott, kedden már az ázsiai tőzsdék emelkedéseket mutattak, Európa pedig jelentős pluszban nyitott, illetve – közép-európai idő szerint délelőtt – az amerikai határidős jegyzések is erősödtek.

Mindez részben annak tudható be, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy példa nélküli intézkedést jelentett be.

A központi bank ugyanis felső határ nélküli eszközvásárlási programot indít, ráadásul a most bejelentett program a vállalati kötvények vásárlását is lehetővé teszi.

Az elmúlt hetekben egyébként a Fed már két rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre, bejelentett egy 700 milliárd dolláros eszközvásárlási programot, illetve folyamatosan pumpálta a likviditást a piacokra egyéb eszközökkel is. A hétfői amerikai tőzsdei esést azonban inkább az fűtötte, hogy már a második egymást követő nap nem fogadta el az amerikai szenátus az 1600 milliárd dolláros kormányzati mentőcsomagot.

Ezzel együtt van olyan elemző, aki szerint a mostani helyzet ahhoz hasonlítható, mint amilyet a 2008-as válság szívében láthattunk. Lori Calvasina, az RBC stratégája úgy látja,

ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor a történelmi tapasztalatok alapján az S&P 500 könnyedén lemehet az 1600-1800 pontos tartományig is, mielőtt elkezdene fölpattanni.

A mutató hétfőn 2237,40 ponton zárt.

Számos elemző hangsúlyozta emellett, hogy érdemes nagyon óvatosnak lenni minden felfutással a részvénypiacon. A medvepiaci környezetben ugyanis nagyon gyakoriak a látványos emelkedések, de ezeket gyakran még látványosabb összeomlások követik, mielőtt a piac valóban stabilan fölfelé indulna.

Rekordgyors zuhanást produkált az amerikai tőzsde Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Heins

Ha maradunk az 1929-ben kezdődő válságnál, elég jól látható ez a jelenség. Akkor, 1929. szeptember 3. és november 13. között a Dow Jones Industrial Average részvényindex például 48,9 százalékot zuhant. Azt azonban már kevesebbet emlegetik, hogy ezt követően, 1930. április 17-ig a mutató 48,1 százalékot emelkedett. Ez volt az az időszak, amikor sokan elkezdtek bevásárolni, abban reménykedve, hogy megindult a fölfutás, és érdemes beszállni. Az igazi tragédia azonban csak ezt követően jött, mivel újabb zuhanási hullám indult el, a mélybe rántva egy teljes generációt. A Dow Jones végül összesen 89,2 százalékot bukott az 1929-es kiindulási csúcsához képest.

Az elemzők véleménye és a történelmi tapasztalatok alapján tehát érdemes nagyon óvatosan bánni minden időszakos felfutással egy olyan piacon, mint a mostani.