A légitársaságok már 250 milliárd dolláros segélycsomagot kérnek

Ryanair, sorban állás
Vágólapra másolva!
A nemzetközi légitársaságok arra sürgetik a kormányokat, hogy mielőbb állítsanak össze mentőcsomagot számukra. Összességében azzal kalkulálnak, hogy a koronavírus-járvány miatt eddig 250 millió dolláros veszteséget termelt az iparág, ez pedig duplája a korábbi becsléseknek.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) igazgatója újságíróknak elmondta, hogy komoly segítségre van szüksége az iparágnak és rövid határidőn belül.

A légitársaságok világszerte csökkentették járataik számát, a legtöbb országban a nemzetközi utazás teljesen leállt, de a belföldi is haldoklik, mert nagyon kevés az utas.

Az ágazati szereplők most arra számítanak, hogy ez a helyzet még hónapokig fennmarad, sőt bizonyos helyeken még romlani is fog.

Az IATA szerint a járvány miatt számos társaság csődbe megy, kormánytámogatás nélkül pedig a piaci szereplők felére várhat ez a sors. Az igazgató szerint likviditási válság van kialakulóban, mert nincsenek bevételek, egyre többen tartanak a globális recessziótól, a költségek jelentős része pedig továbbra is terheli a légitársaságokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Andreas Arnold

Robert Stallard, a Vertical Research Partners elemzője szerint a tőzsdén is rendkívül rosszul forognak a légitársaságok értékpapírjai, azonban a helyzet sokkal súlyosabb lehet, mint amire jelenleg bárki is számít.

Brian Pearce, az IATA vezető közgazdásza szerint az európai légi forgalom 90 százalékkal fog visszaesni a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Elemzők szerint a Norwegian Air van jelenleg a legrosszabb helyzetben, bár ők kisebb tőkeinjekciót már kaptak a kormánytól.

Az IATA korábban azzal számolt, hogy egy 200 milliárd dolláros mentőcsomag segítségével lehetne elkerülni a katasztrófát a szektor esetében, viszont ezt az összeget most még 50 milliárd dollárral megtoldották, pedig 2 hete még csak 113 milliárd dollárról beszéltek.

Ez is azt mutatja, hogy a helyzet napról napra romlik és a légitársaságok megmentésének végösszege ennél jóval nagyobb is lehet.