Olcsóbban lehet majd lakást bérelni

2020.03.25. 09:48

Budapesten a hosszú távú lakáskiadások esetében a koronavírus nyomán kialakuló válság hatására egyidejűleg nő a kínálat és csökken a kereslet. A Rentingo.com elemzése szerint ez a kettő együtt a lakásbérleti díjak drasztikus esését eredményezheti.

Előfordulhat, hogy mindez a bérlőket hozza helyzetbe, és ők diktálják majd a feltételeket idén.

Az ingatlanközvetítő cég szerint a járvány okozta válság hatására gyökeresen új munkaerőpiaci helyzet várható, alacsonyabb jövedelmekkel és ezáltal alacsonyabb fizetőképes kereslettel a bérlakáspiacon, ami lejjebb tolhatja az árakat.

Így a helyzet a kínálati és a keresleti oldalon is azonos, amit tovább ront a turisztikai célú, rövid távú lakásbérleti kereslet zuhanása is.

Meglepő fordulatot vehet idén a budapesti lakásbérleti piac123RF

A rövid távú kiadással a turizmus majdani újraindulása esetén sem lesz elérhető az a bevételi szint, amit az elmúlt pár évben megszoktak, ezért a lakásbérletek eltolódhatnak a tartós megállapodások felé, letörve az árakat.

Ritka piaci jelenség, amikor egy termék iránt csökken a kereslet és közben a kínálat nem csökken, hanem éppen ellenkezőleg: jelentősen nő. Az idei évben a csökkenő kereslettel szemben akár 10 ezernél is több bérlakás jöhet a budapesti albérleti piacra a Rentingo.com várakozásai szerint.

Forrás: Portfólió.hu