A kártyatársaságok országonként szabják meg azt a limitet, amely alatt PIN kód nélkül is lehet érintéssel fizetni bankkártyával. Ez a limit eddig Magyarországon 5000 forint volt, de a koronavírus járvány elleni intézkedések részeként 15 ezer forintra emelték. Ez az átállás azonban néhány hetes időbe kerül a bankoknál.

A járványügyi intézkedések részeként a Magyar Nemzeti Bank javaslata alapján, kormányrendelettel ötezerről tizenötezer forintra emelték azt a limitet, ami alatt érintéssel lehet fizetni a boltokban bankkártyával. Ez a limit országonként egységes, és nem állítható át a kártyabirtokos vagy a bank által.

A bankok megkezdték a kormányrendelet szerinti új limit beállítását a POS terminálokon, azonban ez néhány hetes időt vesz igénybe. Ezért 2020. április 15-ig még előfordulhat, hogy az egyik vásárlás során tudunk vásárolni PIN kód megadása nélkül öt és tizenötezer forint között is, míg egy másik vásárlás során még nem.

Azénpénzem.hu portál körkérdése szerint a legnagyobb terminálhálózattal rendelkező OTP Bank mindent megtesz annak érdekében, hogy a megadott határidőig a teljes hálózatában sor kerüljön a frissítésre. Ugyanezt válaszolta a Takarékbank is.

A frissítéseket távolról végzik, és általában éjszaka, de azokban az üzletprofilokban, ahol 15 óra után nem lehet nyitva a kereskedő, már délután is elkezdik ezt a munkát. Fontos, hogy a kereskedő ne kapcsolja ki a terminált éjszakára - kérte a Takarékbank, hozzátéve, hogy a sikertelen frissítések után akár a kereskedőt is megkereshetik a sikeres frissítés érdekében.

Csak 2020. április 15-re lesz mindenhol egységes a PIN kód megadását nem igénylő, tizenötezer forintos limitForrás: MTI/Földi Imre

Összességében arra számíthatunk, hogy egységesen csak 2020. április 15-től lehet majd tizenötezer forintig PIN kód megadása nélkül, érintéssel fizetni.

Ugyanakkor továbbra is él az a szabály, hogy a PIN kódot minden hatodik, tizenötezer forint értékű vásárlás során is meg kell adni, ha az előtte történt öt tranzakciók mindegyike PIN kód megadása nélkül zajlott. A PIN kódot akkor is meg kell adni a tizenötezer forint alatti vásárlások esetében, ha a PIN kód nélküli vásárlások összege a PIN kód legutóbbi megadása óta elérte a 150 eurós határt, amely átszámítva jelenleg 52550 forint.

Forrás: Azénpénzem.hu