A világon mindenhol nagy erőkkel kutatnak az új koronavírus elleni védőoltás és gyógyszerek után. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülhet el a hatásos ellenszer, de világszerte hatalmas összegeket áldoznak a megfelelő szérum kifejlesztésére. Szakértők szerint akár egymilliárd dollárnál is többe kerülhet, amíg megtalálják a Covid-19 hatékony ellenszerét.  

Korábban sosem látott ütemben fejlesztik a vakcinákat világszerte, több tucat kutatócsoport is megfeszített erőkkel dolgozik a probléma megoldásán. Egyelőre azonban nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag az új vírus ellen. Szakértők ráadásul arra figyelmeztetnek: a megfelelő szérumra lehet, hogy még sokáig kell várni, hiszen a fejlesztési folyamat rendkívül idő- és költségigényes, több, egyenként is igen hosszadalmas fázisból áll. Ám mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony és megbízható gyógyszer kerüljön a piacra.

Egy új termék bevezetése átlagosan 10-12 évig tart, és több mint egymilliárd amerikai dollárba kerül. Ebben az esetben ez természetesen sokkal hamarabb lesz kész.A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége szerint az egyre szigorodó szabályok, követelmények miatt ez a költség egyébként még magasabb is lehet. A védőoltás-kutatás-fejlesztés, majd a gyártás ugyanis nagyon speciális terület, jelentős számú magasan képzett szakembert igényel, emellett hihetetlenül sokba kerül és jelentős kockázattal jár bármelyik szakasz (a K+F vagy akár a gyártás is). Egy adag vakcina gyártásához akár 500 gyártási folyamat, több mint 1700 szakdolgozó, hozzávetőleg 400 gyártási elem szükséges. 

Hihetetlen összegeket emészthet fel a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéseForrás: Shutterstock

De létezik egy ennél jóval biztatóbb forgatókönyv is: szerencsés esetben nem kell hosszú éveket várni a koronavírus elleni vakcinára. Egy-egy új készítmény tesztelésének folyamata ennél ugyanis rövidebb (és kevésbé költségigényes) is lehet akkor, ha egy már fejlesztés alatt álló oltóanyagot törzskönyveznek az eredeti protokollnál korábban. Már többször is volt példa arra, hogy gyorsított eljárással törzskönyveztek egy még kísérleti fázisban lévő oltóanyagot, amely hatásosnak bizonyult az adott vírus ellen. 

Jelentős magyar eredmények

Magyarország időben cselekedett a járvány terjedésének megfékezésével és a hatásos vakcina kifejlesztésével kapcsolatban is. A magyar kormány már több, nagy horderejű intézkedést is életbe léptetett, többek között létrehozott egy külön akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok kifejlesztése. A vonatkozó kormányhatározat 8,763 milliárd forint külön forrást rendel a koronavírus elleni védekezéshez.

A Pécsi Tudományegyetem laboratóriumában izolálták a koronavírus teljes genetikai kódjátForrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Ahogy az Origo is beszámolt róla, máris szenzációs eredményt értek el hazai kutatók Jakab professzor vezetésével, hiszen a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

Emellett amint meglesz a szükséges engedély, megkezdődhet a koronavírus tüneteit enyhítő tabletta gyártása egy Tiszavasváriban működő vegyészeti gyárban. A gyógyszer elsősorban a magyar betegeknek készül, a szer hatóanyagának kivitelét a kormány megtiltotta.

Rendkívüli erőfeszítések világszerte

A kormányok a világon mindenütt hatalmas energiákat és összegeket fordítanak a vírus megfékezésére. Az Egyesült Államokban például a hetekben elfogadtak egy olyan rendkívüli csomagról szóló törvényt, amely 8,3 milliárd dollárt különít el a járvány leküzdésére, és ezen összeg jelentős részét a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére fordítják.

Jellemző pillanatfelvétel napjainkból: szájmaszkot viselő férfi a 2008-as pekingi olimpia helyszínén, a Madárfészek Stadion előttForrás: AFP/Nicolas Asfouri

 

A világon mindenütt jelentős összegekkel támogatják az egyes cégek és magánszemélyek (köztük milliárdosok, filmsztárok, sportolók) is a koronavírus elleni küzdelmet. A Google anyavállalata, az Alphabet például 800 millió dollárt (mintegy 250 milliárd forint) ajánlott fel erre a célra. Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan - saját lehetőségeikhez képest kétségtelenül csekélyebb összeggel - , 25 millió dollárral támogat egy olyan kezdeményezést, amelynek keretében terápiás gyógymódot fejlesztenek a koronavírus kezelésére. 

Bill Gates és felesége, Melinda közös alapítványán keresztül nyújt támogatást a vírus ellenszerének kifejlesztéséhezForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A világ egyik leggazdagabbjának számító amerikai Bill Gates és felesége alapítványa, a Wellcome és a Mastercard cégekkel együtt pedig 125 millió dollárral járul hozzá a járvány elleni küzdelemhez. A támogatás összegéből kialakított program a vírus elleni gyógyszerek fejlesztését, gyártását és terjesztését segíti. 

Kína legvagyonosabb embere, az Alibaba társalapítója, Jack Ma is beszállt a koronavírus elleni küzdelembe: alapítványán keresztül 100 millió jüant (mintegy 4,4 milliárd forintot) ajánlott fel erre a célra, emellett egymilliárd jüanos alapot is létrehozott.

Hét beszédes ábrán a koronavírus gazdasági pusztítása

Miközben a Covid-19 járvány súlypontja Kínáról Európába került, szinte napi rendszereséggel érkeznek kormányzati szervek, gazdasági kutatóműhelyek, nemzetközi pénzügyi szervezetek előrejelzései a vírusnak köszönhető gazdasági visszaesésről. Ezek mellett megjelennek azok a helyzetjelentések is, amelyek a már elkönyvelhető károkról, egyik pillanatról a másikra megindult gazdasági átrendeződésről tájékoztatnak.

De megmozdultak a hollywoodi sztárok is. Arnold Schwarzenegger például egymillió dollárt adományozott. A sport világából pedig Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola is hatalmas összegekkel segíti a koronavírus elleni küzdelmet: Lionel Messi és Guardiola (aki azóta már személyesen is érintett, hétfői hír, hogy 82 éves édesanyja meghalt a koronavírus-fertőzésben) fejenként egymillió eurót, Cristiano Ronaldo pedig menedzserével együtt szintén ugyanekkora összeget ajánlott fel.

Az egész világon kutatják a hatásos gyógymódot 

Szinte napról napra érkeznek a hírek Covid-19 lehetséges ellenszerének megtalálásáról. A járvány kitörése óta a világ számos országában folynak kutatások a hatásos gyógymód kifejlesztésére. A Növekedés.hu cikke szerint Franciaországban a malária gyógyításában hatékony Plaquenil nevű szert például már sikerrel próbálták ki koronavírusos fertőzötteken. A készítményt gyártó francia gyógyszeripari vállalat, a Sanofi jelezte: készen áll arra, hogy 300 ezer koronavírusos beteg kezelésére elegendő készítményt ajánljon fel a francia államnak.

A világ számos laboratóriumában dolgoznak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésénForrás: Healthier Environment Living Program

Emellett sok más példát is lehet említeni, hiszen az Egyesült Államokban is megkezdték az új típusú koronavírus elleni első vakcina tesztelését, amelyet a Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet készített el. Kínában több helyen is folynak ilyen kísérletek, Németországban pedig a CureVac cég azt ígérte, hogy már őszre készen lesz az oltóanyagával.  

Nemcsak a vakcinák fejlesztése, azaz a megelőzés, hanem a már megfertőződött betegek hatásos kezelése terén is gyors eredményekre lenne azonban szükség.

A gyógykészítményekkel kapcsolatban is vannak kedvező hírek: a pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint a japán Fujifilm Holdings vállalat gyógyszeripari készítményeivel hajtottak végre sikeres kísérletet Kínában.

Az Origo pedig beszámolt arról, hogy a Gilead Sciences cég Remdesivir kísérleti készítménye megkapta az FDA-tól, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivataltól a „ritka betegségek gyógyszere" minősítést. Ezt a szérumot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg a "legígéretesebb jelöltnek" tartja a koronavírus elleni gyógymódra.