Hihetetlenül megnőtt a netforgalom a járvány sújtotta országokban

server szerver adatközpont internet hálózati eszköz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy amerikai technológiai cég, az Akamai mérése szerint a koronavírus-járvány kitörése óta több mint 50 százalékkal megnőtt a globális internetforgalom. Ez a növekedés azonban nem oszlik el egyenletesen. Főként Európa és az Egyesült Államok húzza a növekedést, ahol az emberek kényszerűségből otthon tartózódnak és eközben használják az internetet, ki munkára, ki pedig filmnézésre vagy zenehallgatásra, melyek jelentősen megdobják az adatforgalmat.
Vágólapra másolva!

A megnövekedett forgalom azonban nem okoz jelentős fennakadásokat, de néhány helyen, például Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában az országos karantén alatt előfordult lassulás.

Az amerikai Ookla mérései szerint

Európában Németországot érintette leginkább a sebesség visszaesés, de ott is mindössze 7 százalékkal.

Az internet tehát jelesre vizsgázik a sokkal nagyobb terhelés időszaka alatt is, de ebben az is benne van, hogy

sok streaming szolgáltató visszavette a sávszélességet,

így kevésbé jó minőségben, de cserébe fennakadás nélkül üthetjük el az időt videók nézegetésével a karantén ideje alatt.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

a magyar internet Európa legjobbjai között van,

amit a hazai mobilszolgáltatók is megerősítettek a Növekedés.hu körkérdésére adott válaszaikkal.

A hazai mobilszolgáltatók jól bírják a koronavírus-járvány miatt megnövekedett internetforgalmat és készen állnak további beavatkozásokra, ha szükséges lesz Forrás: Field Engineer / Pexels

A Vodafone Magyarország azt nyilatkozta a lapnak, hogy elvégezték a hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket, de emellett folyamatosan figyelik a helyzet alakulását és indokolt esetben megteszik a szükséges lépéseket a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása érdekében.

A Telenornál március 11-től 23-ig 30 százalékos növekedést mértek az átlagos használaton túl, már a reggeli óráktól kezdődően, fel- és letöltési irányban egyaránt.

A Magyar Telekomnál is 25-30 százalékos növekedést látnak az adatforgalomban, míg a telefonforgalomban átlagosan 35 százalék körülit,

a vezetékes vonalak forgalma azonban 90 százalékkal nőtt az elmúlt 2 hétben.

A Telekom is úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, monitorozzák hálózatukat és mindent megtesznek a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében.

Forrás: Növekedés.hu