Boeing: mélyrepülés után jöhet-e a szárnyalás?

Boeing 777x, repülőgép
Vágólapra másolva!
A Boeing részvényei a hét közepén egyetlen nap alatt 24 százalékot emelkedtek, miután kézzelfogható közelségbe került annak a mentőcsomagnak a törvénybe iktatása, amely segít a légitársaságoknak a jelenlegi válságból való kilábalásban. A nagy kérdés most az, hogy ez az esemény vajon fordulópontot jelenthet-e az elmúlt időszak mélyrepülése után a cég életében - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szenátus a héten korábban már elfogadta azt a gigantikus gazdaságélénkítő csomagot, amelyről ma szavazott a Képviselőház. Magyar idő szerint délután volt a szavazás, amely jelentősen befolyásolja a nemzetközi befektetői hangulatot, hiszen a fiskális csomag összege meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt. A Business Insider cikke szerint ennek részeként a légitársaságok is jelentős támogatásban részesülnek.

A csomag mintegy 500 milliárd dollárt juttat az amerikai vállalati szféra megmentésére.

A légiipari gyártók ezen belül mintegy 58 milliárd dolláros támogatást kapnak a koronavírus okozta járványból származó károk enyhítésére,

amelyet részben alkalmazottaik fizetésére, részben pedig a saját működőképességük fenntartására fordíthatnak.

Egy Boeing 767 típusú gép landol az Egyesült Államokban a San Diego-i repülőtéren Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank Duenzl

A Boeing részvényei a pozitív hírekre más légitársaságok papírjaival egyetemben jelentős emelkedéssel reagáltak, hiszen a járvány negatív hatásai ezt a szektort különösen megtépázták az elmúlt időszakban. A nem üzleti célú légiforgalmat ugyanis világszerte számos helyen leállították, hogy a személyes kontaktusok minimalizálásával csökkentsék a vírus terjedését.

Az USA-ban elfogadott mentőcsomag részeként emellett további 17 milliárd dollárt különítettek el a nemzetbiztonsági szempontból különösen fontos vállalatok – köztük a Boeing – számára.

Az amerikai légitársaság még a múlt héten egyébként azt közölte, hogy a repülőgépgyártó iparágnak legalább 60 milliárd dolláros stimulusra lenne szüksége.

Elképesztő értékvesztést szenvedtek el a Boeing részvényei az elmúlt időszakban Forrás: Boeing

Eközben a Reuters arról írt a napokban, hogy

több hónapos szünetet követően a Boeing májusban újraindítaná a hírhedt 737 Max gépek gyártását.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az év közepén a vállalat 737 Max típusú gépe megkaphatja az engedélyeket az amerikai szabályozó hatóságoktól, így ismét szolgálatba állhat.

Bár kérdés, hogy a koronavírus nem szól-e közbe, eredetileg ugyanis már áprilisban újraindult volna a gyártás, de a járvány miatt gyárakat kellett leállítani és világszerte fennakadások vannak a beszállítói láncokban. A Boeing is leállította washingtoni gyárát.

Ezek a cégek nyerhetnek a mostani válságon

Az Amazon, a Facebook, a Peloton Interactive és a Regions Financial négy olyan részvény, amelyek felkerültek arra a listára, amely a koronavírus-járvány sújtotta időszakban a legjobb vételek közé tartozik egy neves elemzőház stratégái szerint. Ebbe a körbe azok a vállalatok kerülhetnek be, amelyek alaptevékenységük és piaci pozíciójuk révén nyertesként kerülhetnek ki a mostani válságos időszakból.

Emlékezetes, hogy még januárban függesztették fel a 737 Max gépek gyártását, miután a szabályozó hatóságok nem engedték repülni a géptípust két, egymást követő tragikus balesetet követően, amelyek 346 emberéletet követeltek.

A Boeing részvényei egyébként a hét közepéig több mint 50 százalékkal értékelődtek le az elmúlt egy éves időszakban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!