Akadoznak az aranyszállítmányok a járvány miatt

2020.03.27. 20:06

Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.

AZ ORIGO FONTOSABB CIKKEI A TÉMÁBAN EZEN A NAPON:

A Peugeot újraindította vuhani gyárát

A Peugeot bejelentette, hogy kínai vegyes vállalati partnerével, a Dongfeng Motor Grouppal közösen újraindította gyárát Vuhan városában, a koronavírus-járvány epicentrumában. A Reuters a hírrel kapcsolatban kiemeli, hogy a francia-kínai vegyes vállalat ezen kívül még két üzemet működtet Kínában. A Peugeot-nak már évek óta elég rosszul ment a világ legnagyobb autópiacának számító távol-keleti országban, tavaly az eladások 55 százalékkal zuhantak. Ezek fényében a járvány miatti termeléscsökkentés már nem érintette jelentősen a francia autógyártó teljesítményét.

Visszavonják megrendeléseiket a kiskereskedők az USA-ban

A nagyobb ruházati láncok legalább június közepéig felfüggesztik az új termékek szállítását. Az amerikai Ross Stores diszkontáruház levelet küldött beszállítóinak, hogy a koronavírus-járvány miatt június 18-ig nem rendel tőlük több árut. A Reuters-hez is eljuttatott levélben olvasható, hogy ez az első alkalom a cég 38 éves fennállása alatt, hogy nem rendelnek új árukészletet.

Más divatáru üzletek, mint a Macy's, a Nordstrom és a TJ Maxx szintén törölték a rendeléseket a következő nyolc hétre.

Már az arany szállítását is kikezdte a koronavírus

Gondok adódhatnak a fizikai arany ellátási láncában, azaz az aranyszállítmányok célba juttatásában a koronavírus-járvány miatt. A dél-afrikai Rand Refinery - a kontinens egyetlen aranyfinomítója - azt közölte, a kereskedelmi járatok leállítása miatt, egyelőre szünetelteti a szállításokat a nemesfémből Londonba. A Bloomberg arról is beszámol, hogy az orosz vállalatok is hasonló gondokkal küzdenek, korábban akár egy nap alatt is eljuttatták aranyszállítmányaikat a vevőknek, ez most a járvány miatti korlátozások okán, akár egy hétig is eltarthat.

IllusztrációForrás: AFP/Ozan Kose

Svájc aranyfinomítói még a hét elején bejelentették ideiglenes leállásukat, ám a dél-afrikai létesítményben úgy gondolják, ha csökkentett kapacitással is, de folytatni kell a munkát. A finomító számos, Afrikában működő nagy bányavállalatnak dolgozza fel az aranyat, tevékenységük fontos devizabevételi forrás is egyben.