Lakáshitel-matek a fizetési moratóriumra

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Mekkora könnyebbséget jelent a hiteleseknek a fizetési moratórium? Mi történik a lakáshitellel és a családi költségvetéssel, ha igénybe veszi valaki? Mi történik, akkor, ha valaki nem él a lehetőséggel? - ezekre a különösen fontos kérdésekre ad választ a money.hu összefoglalója, konkrét példákkal, összegekkel.
Vágólapra másolva!

Egyelőre beláthatatlan, hogy milyen gazdasági következményekkel jár a koronavírus-járvány elleni küzdelem, de az már most biztosnak látszik, hogy a magyar gazdaságban is jelentős lassulásra, visszaesésre lehet számítani.

Az állam több gazdaságösztönző, munkahelymegőrző és adósvédelmi lépés bevezetését ígérte, utóbbiak közül már kettő életbe is lépett.

Az egyik, hogy a fogyasztási hiteleknél, köztük a személyi kölcsönöknél bevezeti a maximális teljes hiteldíjmutatót (thm), ezzel kvázi a kamatplafont.

A március közepétől életbe lépett szabály szerint a Magyar Nemzeti bank által megszabott alapkamat plusz 5 százalékpontnál nem lehet magasabb egy fogyasztási hitel, ezen belül egy személyi kölcsön thm-je.

(A kamat és a teljes hiteldíjmutató között az a különbség, hogy utóbbiban benne vannak a hitelfelvétel és törlesztéshez kapcsolódó költségek, amelyek bankonként eltérőek.)

A másik fontos adósvédelmi intézkedés pedig fizetési moratóriumot biztosít a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek a hiteleik törlesztésére az év végéig. A bankok különböző konstrukcióiról, lakáshitelkínálatáról, az államilag támogatott kölcsönökről és a fogyasztóbarát lakáskölcsönről naprakész információkat nyújtó money.hu szakértői az utóbbi lépést vették górcső alá, több egyszerű, könnyen megérthető példával, amelyekből kiderül, hogy mekkora könnyebbséget jelent a fizetési moratórium.

Egyelőre beláthatatlan, hogy milyen gazdasági következményekkel jár a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Forrás: [origo]

Mi történik akkor, ha valaki nem veszi igénybe? Valamint mire számíthat az, aki igénybe veszi a halasztást?

Időt ad a moratórium

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője az Origónak azt mondta, hogy

A money.hu Origónak készített kalkulációjában egy 2017 márciusában, 5,2 százalékos kamattal felvett (a kamat a futamidő végéig fix, így a törlesztőrészlet sem változik, ezért biztonságos, kiszámítható ez a lakáshitel), 10 millió forintos hitelen keresztül mutatja be, mit jelent pontosan a fizetési moratórium. A szóban forgó hitel havi törlesztése 20 éven keresztül havonta 67 105 forint.

A fizetési moratórium bemutatása esetén fontos látni, hogy a hitelek törlesztőrészlete két részből áll, az úgynevezett tőkerészből és kamatrészből. Előbbi a futamidő elején alacsony és fokozatosan növekszik, a kamatrésznél fordított a helyzet, az elején nagyobb összeg, aztán egyre kisebb. Ennek eredményeként ahogy telik az idő, egyre gyorsabban csökken a tartozás.

A fizetési moratóriumról szóló szabályozás szerint két lehetősége van az érintett adósoknak. Az egyik, ha az adós úgy látja, hogy a jövőben is stabil lesz az anyagi háttere és tudja fizetni a hitelt, akkor nem veszi igénybe a moratórium adta fizetési könnyebbséget, ebben az esetben szólnia kell a banknak, hogy szeretné törleszteni tovább a hitel. A fizetési moratóriumról szóló szabály ugyanis automatikusan megadja mindenkinek a kedvezményt. Ha tehát az adós nem él a moratórium adta lehetőséggel, akkor minden megy tovább az eddigi forgatókönyvnek megfelelően és havi 67 105 forintos részletekkel törleszti a hitelt 2037 márciusáig.

A fizetési moratórium kapcsán is kiemeltem fontos a tájékozottság és a tisztánlátás. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez az egyszerűbb eset, most pedig jöjjön az a verzió, ha a fizetési moratórium belép a képbe. A szabályok viszonylag bonyolultak, ezért a money.hu összefoglalója leegyszerűsítve, a leglényegesebb változásokat emeli csak ki.

A fizetési moratóriumos szabály fontos eleme, hogy a későbbiekben nem emelkedhet törlesztőrészlete, hogy az adósoknak ne kelljen többet fizetniük, cserében az eredeti futamidő lesz hosszabb.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a moratórium december végi lejárta után a hiteles továbbra is alig több mint 67 ezer forintot fizet havonta, de az utolsó részletet 2038 augusztusában kell kifizetnie, vagyis durván másfél évvel hosszabb lesz az eredeti 2037 márciusában lejáró futamidő. (A majdnem másfél éves "hosszabbítás" úgy jön ki, hogy a fizetési moratórium 9 hónapig tart, a tartozás tényleges visszafizetése pedig 8 hónap pluszt jelent.)

A money.hu szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a fenti kalkuláció csak egy életszerű példa, nem alkalmazható természetesen minden lakáshitelre, csak a fizetési moratórium logikáját és a nagyságrendet mutatja be egy jellemző lakáshitelen keresztül.

A magyarországi családok által törlesztett több százezer lakáshitel mindegyike ugyanis más és más, eltérőek a hitelösszegek, a futamidők, a kamatok, ezek pedig nagyban meghatározzák a törlesztőrészleteket, valamint a fizetési moratórium hatását.

A money.hu szakértői szívesen adnak tanácsokat bármilyen "bankos" kérdésben. Forrás: Shutterstock

Trencsán Erika arra is rámutatott, hogy

Az is elképzelhető, hogy esetleg kiváltják a hitelüket egy másik, olcsóbb konstrukcióval a jövőben. Utóbbi lépésekhez azonban egyeztetésre van szükség, ebben a money.hu szakértői teljes körű segítséget tudnak nyújtani. Tehát tanácsokat adnak bármilyen "bankos" kérdésben, legyen szó sima lakáshitelről, az államilag támogatott lakáshitelekről vagy a fogyasztóbarát társaikról, személyi kölcsönökről, bankszámlákról, bankkártyákról.

A cikk létrejöttében segítségünkre volt a money.hu.