Az Airbnb arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tegyenek elérhetővé 100 ezer lakást az egészségügyi dolgozók számára. Azonban a vállalat ezért a bérleti díjat sem akarja kifizetni, valamint a költséges fertőtlenítést sem fedezik.

Az Airbnb nemrég bemutatott egy részben új programot, amely lényege, hogy az egészségügyi dolgozóknak ingyen lakhatást biztosítanak a járvány idejére. A vállalat arra kéri a tulajdonosokat, hogy ajánljanak fel lakásokat és fizessék meg a fertőtlenítéssel járó költségeket is. A tervek szerint összesen 100 ezer ingatlant tennének elérhetővé így.

Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója szerint rövid idő alatt 12 ezer tulajdonos jelezte, hogy részt venne a programban.

A kezdeményezést főleg olyan egészségügyi dolgozóknak ajánlják, akik távol laknak a munkahelyüktől, így sok időt spórolhatnak az utazással. Franciaországban és Olaszországban már tesztelik a megoldást, ott összességében 6 ezer lakás ingyenes az egészségügyi dolgozók számára.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az Airbnb már 2012-ben létrehozta ezt a programot (most pedig ki is bővítették), amely vészhelyzet esetén tenné ingyenessé a lakhatást bizonyos csoportok részére.

Ezekben az esetekben az Airbnb nem számláz ki szolgáltatási költségeket a tulajdonosoknak, viszont ezen kívül mindent mást nekik kell állniuk. Ezek közé tartozik például a meglehetősen szigorú tisztítási és fertőtlenítési protokoll is, ami egyáltalán nem olcsó.