Újra bajban van a kínai termelővállalatok egy része, mivel a koronavírus-helyzet európai romlása miatt, partnereik egymás után mondják le vagy ütemezik át megrendeléseiket.

"Határozottan kijelenthető, hogy ez egy második sokk-hullám, ami most a kínai gazdaságot éri" - értékelte a helyzetet Xing Zhao Peng, az ANZ Banking Group vezető közgazdásza a Bloombergnek. Az elemző arra utalt, hogy az európai megrendelések elmaradása a kontinensen eszkalálódó koronavírus-fertőzés miatt, ugyanolyan nehéz helyzetbe sodorja a kínai termelést, mint amikor január végén az ottani járvány miatt le kellett állítani a gyárakat.

A textilgyártás, az autógyárak, de még a szerszám- és gépgyártás is, nagyon megsínyli a helyzetet.

Például a Shandong Pangu Industrial nevű vállalat kalapácsokat és más szerszámokat állít elő, normál körülmények között termékei 60 százaléka európai exportra kerül. Most viszont - különösen a nagyon rossz olasz és spanyol járványhelyzet miatt - sorra mondják le partnerei a megrendeléseiket. A cégnél úgy számolnak, április-májusi eladási eredményeik 40 százalékkal múlják majd alul az egy évvel korábbiakat.

"Kína gyártási teljesítményére mindez két csatornán is hatással lesz: megszakadnak az ellátási láncok, és csökken a külső kereslet is" - teszi hozzá az ANZ elemzője, a romló európai helyzetre utalva. 

Technikus dolgozik egy gépjárművek motorjait gyártó kínai üzembenForrás: AFP/Xinhua News Agency/Wang Jianwei

Nagy vesztesek azok a cégek is, amelyek a nemzetközi sportesemények lemondása miatt kerülnek nehéz helyzetbe, noha normál körülmények között a rendezvények hivatalos merchandise-termékeit, illetve a kapcsolódó szuveníreket gyártják le. Több más jelentős sportrendezvény lemondása mellett, a tokiói olimpia jövőre halasztása jelenti a legnagyobb érvágást számukra. 

Kína hosszú idő óta, az első negyedéves gazdasági visszaesésével néz most szembe. Ugyan a havi beszerzési menedzser indexeket csak március 31-én teszik közzé, de az nem kétséges, hogy e hónappal együtt, 2020 első negyedéve különösen rossz volt a kínai gazdaságban. Egyes elemzők arra számítanak, az idei év 1976 óta a legrosszabb lehet Kínában.

Eközben az USA-ban, fő kereskedelmi vetélytársában, várhatóan megtörik a bő évtizede tartó dinamikus bővülés lendülete, és recesszió köszönt be.

A megkérdezett kínai vállalatoknál azt mondták: a kínai holdújévkor már tudták, hogy február különösen rossz hónap lesz számukra, ám bíztak abban, márciusra a helyzet normalizálódhat. Ezt a várakozást azonban most fel kellett adniuk.

Idén akár 10 százalékkal is visszaeshet a kínai export volumeneForrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

A kínai kereskedelmi minisztérium hivatalosan jelezte, hogy a növekvő külső bizonytalanságok visszavetették az exportteljesítményt. Adókedvezmények formájában ígértek segítséget az exportőröknek, valamint szükség szerinti hitelek formájában. Peking pedig várhatóan támogatni fogja az érintett cégeket újabb raktárterületek létesítésében a legyártott, de exportra végül nem került áruféleségek tárolására.

"Könnyen lehet, hogy a kínai export éves szinten akár 10 százalékot is meghaladó mértékben esik majd" - mondja Larry Hu, a Macquarie Group vezető közgazdásza. Az elemző szerint most jön csak a legrosszabb a kivitel és az ellátási láncok tagjai számára is.