Koronavírus: a kormány család-, munkahely- és gazdaságvédelmi intézkedései

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté
Budapest, 2020. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Balra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kapcsán. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az életek védelme mellett arra is gondolni kell, hogy a járvány elmúltával a kényszerűen lelassult gazdaság a lehető leghamarabb talpra tudjon állni. Ezért a kormány az egészségügyi védekezéssel párhuzamosan újabb és újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hoz, amelyek a családokat, a vállalkozásokat és a munkahelyeket igyekszik megóvni a következő időszakban - olvasható a kormány koronavírusról szóló tájékoztató portálján.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány elmúlt tíz évének az egyik legfontosabb eredménye, hogy

Magyarország gazdasági fordulatot hajtott végre, tartós növekedési pályára állt, és az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság,

és ezzel reményt, lehetőséget és biztos jövőt adott a családoknak, a fiataloknak, a vállalkozásoknak.

2010 óta

  • harmadára csökkent a munkanélküliség
  • több mint 800 ezerrel többen dolgoznak
  • tartósan alacsony a költségvetési hiány
  • csökkenő pályára állt az államadósság
  • nő a bérek és fogyasztás
  • egyre több a fejlesztések és a beruházások száma

Ezek is mind azt jelzik, hogy Magyarország egyre jobban teljesít. Az Európai Unió azon kevés tagállama közé tartozunk, amely az elmúlt évek recessziója ellenére nagyütemű gazdasági növekedésre volt képes.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mostani helyzetben

fontos cél, hogy ezeket az gazdasági eredményeket megőrizzük, de azt is látnunk kell, hogy ez az évtizednyi munka jó alapot ad ahhoz, hogy a járvány okozta válságot is le tudjuk gyűrni, és talpra tudjunk állni.

Ennek érdekében a kormány több rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a március 11-én életbe lépett veszélyhelyzet bejelentése óta, emellett megkezdődött az idei költségvetés hozzáigazítása a vírus elleni védekezéshez.

Az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések:

  • A magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik: a 2020. december 31-ig tartó, de kormányrendelettől függően módosulható fizetési moratórium vonatkozik minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre. 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet.
  • A gyed, gyes, gyet ellátásokat meghosszabbították a veszélyhelyzet idejére.
  • Több mint 81 ezer kisvállalkozó kap mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól.
  • A kormány haladékot ad a kisvállalkozások március 1-je előtti kata-tartozására.
  • 11 szakmában, főként a turizmusban, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük.
  • A végrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni;
  • 15 ezer forintra nő a bankkártyás érintéses fizetés határa, ez is a járvány lassítását szolgálja

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a munkáltató 2020. március, április, május és június hónapokra

mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.

A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni, annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1-től 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, tehát bevallani és megállapítani sem kell. A munkavállalási szabályok pedig rugalmasabbá váltak.