Vészjósló gazdasági előrejelzés érkezett Ausztriából

Koronavírus, vírus, maszk, hőmérő, lázmérés, Ausztria
Egy férfi hőmérsékletét ellenőrzik a Thörl-Maglern-i határátkelőnél március 11-én
Vágólapra másolva!
Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén a lakossági fogyasztási kiadások Ausztriában a koronavírus-járvány miatt az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint.
Vágólapra másolva!

Jürgen Bierbaumer-Polly, a Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) közgazdászának a számításai szerint

a belföldi lakosság fogyasztási kiadásai 5,5 milliárd euróval, a külföldi vendégeké pedig 2,9 milliárd euróval csökkenhet az idén.

A Wifo közgazdásza hathetes, április végéig tartó vesztegzárral számol prognózisában, majd az üzletek részleges nyitva tartását feltételezi májusra, a normális üzletmenet visszaállítását pedig júniusra. Megjegyzi ugyanakkor, hogy "a koronavírus-krízis miatt meghozott intézkedések gazdasági következményeit egzakt módon egyelőre nehéz lenne modellezni".

Illusztráció Forrás: AFP/Gert Eggenberger

Az azonban már most is látható - tette hozzá -, hogy "a fogyasztási oldalról az elmúlt évtized legnagyobb sokkja érte a gazdaságot".

A nominális lakossági fogyasztás 2019-ben 206 milliárd euróra rúgott Ausztriában, több mint a felét adva a bruttó hazai terméknek.