Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az áruházakon a szombati nap folyamán nyugodt légkör volt megfigyelhető, ez pedig részben annak köszönhető, hogy rengetegen már pénteken megrohamozták a boltokat. Akkor egész nap tartott a nyomás az áruházakon, ez viszont azzal járt, hogy szombaton, a kijárási korlátozás vásárlási rendjének első napján kisebb volt a terhelés az áruházakon.

A főtitkár szerint szombaton is előfordult, hogy néhányan csak a boltnál szembesültek azzal, hogy nem mehetnek be vásárolni, de ezt leszámítva jól vizsgázott a rendszer, amely az április 11-ig hatályos kijárási korlátozás részeként lett bevezetve. Vámos szerint a vásárlók is együttműködtek, de a háttérmunka is jól szervezetten és gyorsan zajlott a kereskedők részéről, foglalta össze a Magyar Nemzetnek a kiskereskedelmi szereplők szombati tapasztalatait.

Komoly felkészülést igényelt, hogy szombattól minden érintett egység meg tudjon felelni az elvárásoknak, mivel a cégek felelőssége a vásárlók kor szerinti elterelésének megoldása. Ezért a legtöbben lakossági tájékoztatást szerveztek a honlapjaikon, de a boltok bejáratán is szerepelt valamilyen tájékoztatás a legtöbb helyen.

Emellett az eladóktól, a hangosbemondón és a biztonsági szolgálatot teljesítő bolti alkalmazottaktól is folyamatosan érkezett tájékoztatás, vagy bárki kérhette a segítségüket.

Arra is fel kell készülnie a vásárlóknak, hogy a boltban dolgozók megkérdezhetik őket korukról, ha pedig felmerül a gyanúja annak, hogy az illető hazudik, az alkalmazottaknak jogukban áll megkérni a vásárlót, hogy korát dokumentummal igazolja. Amennyiben az illető nem működik együtt, akkor a személyzet megtagadhatja a kiszolgálását.

Egy budapesti üzlet a kijárási korlátozás első napján, szombatonFotó: Csudai Sándor - Origo

A boltokban egyébként már fél 9-kor felhívták a vásárlók figyelmét arra, hogy hamarosan a 65 év alattiaknak el kell hagyniuk a boltot. Ugyan ezzel a módszerrel 12 óra előtt is felhívják a figyelmet arra, hogy az időseknek kijelölt vásárlási órák a végéhez közelednek. Erre azért is van szükség, mert feszesen kell megfelelni a rendelkezéseknek, így nincs idő arra, hogy a megszokott módon a vevők a "zárás" előtt még kényelmesen vásároljanak.