Itt a nyári időszámítás, egy órával kellett előre állítani az órát

óraátállítás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes vonatok és buszok menetrendje.
Vágólapra másolva!

Az órák előreállítása miatt

változik egyes vonatok és buszok menetrendje.

A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indították el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indultak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeztek a következő állomásra.

A jelenleg csak belföldön közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson érte az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indult a Keleti pályaudvarra. A München és Budapest között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonat pedig körülbelül egy órával később érkezik meg Budapestre vasárnap délelőtt.

Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 956-os, a 964-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-996A, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-egy indulás időpontja változott.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.