MNB: Egyelőre nem látszanak válságra utaló jelek a hazai hitelezésben

2020.03.30. 20:11

A koronavírus-járvány miatt várható hatásokra tekintettel hosszabb távon 0 százalékon tarthatja az anticiklikus tőkepufferrátát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - tette közzé a jegybank a honlapján.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. Segítségével egy esetleges pénzügyi válsághelyzetben extra tőketartalékok állnak rendelkezésre, amit a hitelintézetek esetleges veszteségeik fedezésére és hitelezési aktivitásuk fenntartására használhatnak fel.

Az anticiklikus tőkepufferráta mértékét indulásakor - 2016. január 1-jétől - 0 százalékban határozta meg a jegybank, ami támogatja a hitelezés növelését. A túlzott hitelezés időszakában előírt pótlólagos tőkekövetelmény mérsékli a túlzott hitelkiáramlást, míg válság idején a korábban megképzett tőkepufferek felszabadítása segíti a hitelezést, és így a gazdasági kilábalást. Az anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

A ciklikus pozíció megítélését jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány kapcsán kibontakozó, a pénzügyi ciklust is befolyásoló gazdasági helyzet.

A jegybank egyelőre nem lát túlfűtöttséget a hitelezésben a koronavírus-járvány hatásáraFotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezekre tekintettel az anticiklikus tőkepufferráta jelenlegi 0 százalékos mértékének fenntartása 2020. április 1-jét követően is indokolt a jegybank szerint. A járvánnyal összefüggésben várható pénzügyi-gazdasági hatások miatt a tőkepuffer bevezetését indokoló hitelezési szint kialakulása a korábban vártnál későbbre tolódhat.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) ezért most nem változtatott a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos mértékén. Az MNB által vizsgált indikátorok továbbra sem jeleznek túlfűtöttséget a hitelezésben. A tőkekövetelmény növelése sem az irányadó hitel/GDP-rés, sem a kiegészítő információkat nyújtó ciklikus túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok szintje és dinamikája alapján nem indokolt. Az elérhető adatok alapján a gazdaság hitelezése az eddig megfigyelhető dinamikus hitelbővülés, az ingatlanpiaci folyamatok és az egyensúlyihoz közeli vállalati hitelezés mellett sem volt túlfűtött.