Az egyiptomi bankok új időleges korlátozásokat vezettek be annak érdekében, hogy ne szabaduljon el az infláció. Az elkövetkező időszakban meghatározzák, hogy a cégek és magánszemélyek naponta mekkora összeget vehetnek fel készpénzben, a bankokból és az ATM-ekből.

Az Egyiptomban bevezetett napi limit 204 ezer forint magánszemélyeknél, míg a vállalkozások kicsivel több mint egymillió forintnak megfelelő mennyiségű készpénzt vehetnek fel naponta. A vállalkozások akkor mentesülnek a limit alól, ha az összeget a munkavállalók bérére költik.

IllusztrációForrás: Idemia

Tarek Amer, az egyiptomi jegybank vezetője elmondta, hogy három hét alatt az állampolgárok 1,91 milliárd dollárnyi készpénzt vettek ki a bankokból és az automatákból. Hozzátette, hogy az emberek úgy vettek fel nagyon sok pénzt, hogy igazából  nem is volta arra szükségük. Kijelentette, hogy ebben a helyzetben fegyelmet várnak el a lakosságtól és azt, hogy legyenek tekintettel másokra is.

A jegybank arra kérte az embereket, hogy használjanak minél kevesebb készpénzt és próbálják meg minden napos teendőiket és vásárlásaikat elektronikusan vagy bankkártyával rendezni. Emellett utasították a bankokat, hogy töröljék el a járvány idejére ezen szolgáltatások díját.