Megmutatjuk, hogyan bankoljon a kijárási korlátozás alatt

2020.03.30. 08:47

Továbbra is minden bankban folyik a munka a március 28-tól elrendelt kijárási korlátozások ideje alatt, és minden bank elérhető, de amit csak lehet, érdemes elektronikus csatornákon bonyolítani. 

60-ról 80-ra

A legtöbb bankszámla ma már elérhető elektronikus úton, az elmúlt években jelentősen növekedett az ilyen számlák aránya.

Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője azt mondta, manapság a magyar bankok összesen több mint 10 millió - céges és magánszemélyekhez köthető - számlát vezetnek, ezekből 10-ből 8 pedig elérhető az interneten vagy szoftveres megoldáson keresztül.

IllusztrációForrás: MTI/Illyés Tibor

Az elektronikusan elérhető számlák részesedése a teljes állományhoz képest 80 százalék feletti. Az arány 2015 végén még alig több mint 73 százalékos volt, 2010 végén pedig valamivel 60 százalék felett járt, írja a Money.hu.

Bankkártya, fiókok, internet

Nem kell aggódniuk azoknak, akiknek folyamatban van a hiteligénylésük, és még nem történt meg a folyósítás. Ezeket a folyamatokat is kezelik a bankok. Fontos az is, hogy a március közepén életbe lépett egyik adósvédelmi intézkedés, a fizetési moratórium, szinte minden hiteles automatikusan megkapja. Akinek viszont a jövedelmi helyzete megengedi, és úgy dönt, továbbra is fizetné a hitelét, az elektronikus úton tehet nyilatkozatot erről a legtöbb banknál. 

A mindennapi bankolásnak ma már a része a vásárlás és fizetés is, érdemes bankkártyával fizetni, amit csak lehet a készpénzhasználat helyett. A banktermináloknál is változás lesz, eddig 5 ezer forint feletti vásárlásoknál kellett megadni a kódot, ám napokon belül változhat a helyzet, mert a járvány megfékezését célzó intézkedések egyikének köszönhetően 15 ezer forintra emelkedik az érintéses fizetések korlátja. 

Érdemes tehát valamennyi elektronikus csatornát használni a bankoláshoz. Új banki szolgáltatás esetén pedig érdemes szintén az interneten keresztül tájékozódni a bankok kínálatáról. 

"Vannak bankfiókok, melyek nyitvatartása a szokásosnál rövidebb, illetve pár fiók már bezárásra is került. Ezek miatt is érdemes elektronikus csatornákat igénybe venni. A nyitva tartó fiókoknál viszont fokozott higiéniai előírások vannak, tehát ezekben is biztonságban vannak az ügyfelek" - tette hozzá a Money.hu szakértője.