Kína gazdasága szinte teljesen újraindult a koronavírus megállítása után

HSZI Csin-ping Ningpo, 2020. március 30.
A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy járműipari alkatrészeket gyártó üzemben a kelet-kínai Ningpo városban 2020. március 29-én. Kínában a koronavírussal fert
Ningpo, 2020. március 30. A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy járműipari alkatrészeket gyártó üzemben a kelet-kínai Ningpo városban 2020. március 29-én. Kínában a koronavírussal fertőzött személyek száma folyamatosan csökken, így elkezdték feloldani a korábban elrendelt korlátozásokat és újraindítják a termelést. MTI/AP/Hszinhua/Shen Hong
Vágólapra másolva!
Fontos gazdasági adatok érkeztek Kínából, ahol a vállalatok többsége újraindult a koronavírus-járványt követően. Kínában az aktív betegek száma már kevesebb mint 2500 fő. Bevásárlóközpontok és üzletek nyithattak ki hétfőn a közép-kínai Vuhanban.
Vágólapra másolva!

Kínában január végén állt le a termelés több ágazatban is a járvány miatt. Azonban a pekingi ipari és informatikai minisztérium közlése szerint a gazdaság újraindult az ázsiai országban.

Ez azt jelenti, hogy Kínában a múlt héten szombatig a koronavírus-járvány miatt korábban leállt nagy iparvállalatok

98,6 százaléka újraindította a termelést

a pekingi ipari és informatikai minisztérium hétfőn tett bejelentése alapján.

A 20 millió jüant (2,83 millió dollár) meghaladó éves bevételt termelő iparvállalatok alkalmazottainak 89,9 százaléka felvette már a munkát.

A kis- és középvállalatoknak 76 százaléka kezdte meg újra a termelést országszerte.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy járműipari alkatrészeket gyártó üzemben a kelet-kínai Ningpo városban 2020. március 29-én. Kínában a koronavírussal fertőzött személyek száma folyamatosan csökken, így elkezdték feloldani a korábban elrendelt korlátozásokat, és újraindítják a termelést Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Shen Hong

- jelentették be hétfőn Pekingben.

Vuhanból hétfőn már hatodik napja nem jelentettek egyetlen újabb fertőzöttet sem.

A január 23-án vesztegzár alá helyezett városban a hét végén újraindulhatott a földalatti- és vasúti közlekedés, valamint egyes buszjáratok is közlekedtek.

A vesztegzár teljes feloldását április 8-ára tűzte ki a helyi kormányzat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint vasárnap 31 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, négy újabb haláleset történt. A napi új fertőzöttek száma immár negyedik napja folyamatosan csökken.

Az új esetek közül csupán egy ember fertőződött meg belföldön, míg a többi 30 beteg külföldről érkezett. A külföldről behozott fertőzések száma ezzel 723-ra emelkedett. Amióta Kínában a járvány mérséklődni kezdett, és a világ többi részén súlyosbodik, a külföldön dolgozó és tanuló kínai állampolgárok nagy számban térnek haza, a behozott fertőzések túlnyomó többségét ők teszik ki.

Gyér a forgalom a közép-kínai Vuhanban 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós nagyvárosban elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, részlegesen újraindították a tömegközlekedést, a több mint két hónapig tartó kijárási korlátozások után újra kinyitottak a kiskereskedelmi egységek. A város teljes megnyitását április 8-ra tervezik Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A beutazókra vonatkozó karanténintézkedések és egészségügyi vizsgálatok mellett, a járvány újbóli kialakulásának megelőzésére a pekingi vezetés jelentősen korlátozta a bejövő nemzetközi repülőjáratok számát, valamint a külföldiek belépését az országba.

A kínai polgári légiközlekedési hivatal szerint a napi átlagos bejövő utasszám ezen a héten 4000-re csökkenhet a múlt heti 25 ezerről a korlátozások következtében.

A hétfőn jelentett belföldi fertőzésről az északnyugat-kínai Kanszu tartományból adtak hírt, ahol egy Hupej tartományból beutazó embert diagnosztizáltak a vírus okozta betegséggel. Az utas Hupejből az egészségét igazoló kód birtokában kelhetett útra, miután a tartományban feloldották az utazási korlátozásokat.

A kínai szárazföldön azonosított 81 470 fertőzött közül - ez a szám nem tartalmazza a tünetmentes fertőzöttekét, akikről nem elérhető hivatalos adat - hétfőig 75 770 gyógyult már meg, és 3304-en hunytak el.

A jelenleg kezelés alatt álló, mintegy 3000 beteg több mint felét - 1726 pácienst - Vuhanban ápolják.

Hongkongban hétfőn három emberre szabtak ki börtönbüntetést - a járvány felbukkanása óta először - a karanténelőírások megszegése miatt. Egy hajléktalan férfit három hónapos szabadságvesztésre ítéltek, amiért a kötelező karantén elkerülésére hamis lakcímet adott meg a hatóságoknak.

Két további férfit 10 napos, illetve 6 hetes börtönbüntetéssel sújtottak, amiért a 14 napos, otthon eltöltendő karantén lejárta előtt megpróbáltak átjutni Kína szárazföldi részére. A városba érkezőknek február 8-a óta kötelező a 14 napos karantén betartása. A 7,5 millió lakosú városban hétfőig összesen 641 fertőzöttet regisztráltak, és négy ember hunyt el a vírus okozta betegségben.