A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

2020.03.30. 10:15

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.

Flesch Tamás azt is mondta, hogy nincs ember, aki ma megmondja, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, beleértve a turizmust, és azt sem tudni, meddig tart a mostani állapot.

Úgy vélte, nagyobb esély van arra, hogy az üzleti turizmus előbb indul el Budapesten, mint a szabadidős utazások.  Mint fogalmazott, arra nem lehet felelős választ adni, hogy mikor. 

Jelenleg minden szállodában üzemszünet van, ami technikai kérdés, be vannak zárva, csak nem jogilag - mondta.

Ez a biztosabb megoldás, mert nem kell újra engedélyeket kérni. Minden épületet őriznek, takarítanak, arra készül mindenki, hogy hónapok múlva el lehet indulni. 

Sokkal problémásabbnak nevezte a meglévő személyzet megtartását.

Hónapokba telhet, mire helyreáll a turizmusFotó: Csudai Sándor - Origo

Flesch Tamás kifejtette,  hogy nem fog egyszerre minden visszaállni, a folyamat lassú lesz. Hangsúlyozta, hogy komoly segítségre van szükség minden oldalról, a munkavállalók, a munkáltató, és a kormány részéről egyaránt. A járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem fog tudni fizetni a vállalkozó,  és valószínűleg lesz olyan üzlet is, ami nem fog tudni újra kinyitni  - mondta. 

A vendéglátás a turisztikai ágazat dolgozóinak felét, mintegy 200 ezer embert foglalkoztat. Egy átlagos budapesti vendéglátóhelyen havonta 15 millió forint a bérköltség, amit nem lehet hónapokig fizetni - fejtette ki. 

Közlése szerint több szakmai szövetséggel együtt a kormány elé terjesztettek egy egységes javaslatcsomagot, a tárgyalási szakaszban azonban erről többet nem közölt.