Ultraibolya-fénnyel pusztítja el a vírusokat ez a kórházi robot

UVD Robot koronavírus koronavírus betegség fertőzés járvány fertőtlenítő robot ferőtlenítés
Vágólapra másolva!
"Kérem, hagyja el a helyiséget és zárja be az ajtót! Megkezdem a fertőtlenítést." - mondja a UVD Robots cég által készített robot, majd ultraibonya fénnyel pusztítja el a kórokozókat.
Vágólapra másolva!

A robotot még a koronavírus előtt fejlesztették ki, de a járvány jelentősen megnövelte a keresletet a gép iránt, különösen Vuhanban, de Ázsiában és Európában is, legfőképpen Olaszországban.

A gyártást felgyorsították, így

most kevesebb, mint egy nap szükséges egy ilyen robot elkészítéséhez

az odensei telephelyen, Dánia harmadik legnagyobb városában.

A robot által kibocsátott ultraibolya fény elpusztítja a baktériumok, vírusok és más káros mikrobák DNS-ét, melyek így nem képesek tovább szaporodni.

Mivel a fertőtlenítés az emberekre is veszélyes, így a kórtermen kívül kell megvárni, míg a gép - általában 10-20 perc alatt - elvégzi a munkát. Utána enyhe égett szag érezhető.

Ez a fajta fertőtlenítés alkalmazható olyan járványoknál is, mint a mostani koronavírus. A következő videó bemutatja a robot működését.

A robot 2019 elején jelent meg a Blue Ocean Robotics és az Odensei Egyetemi Kórház közötti hatéves együttműködést követően.

Egy ilyen robot 67 ezer dollárba (21,5 millió forintba) kerül, de életeket methet és költséges megoldásokat vált ki.

A teljes hatékonyság érdekében az UV-nak közvetlenül a felületre kell esnie. Ha a fénysugárzót szennyeződés vagy akadályok blokkolják, akkor a mögöttük lévő, leárnyékolt területet a robot nem képes fertőtleníteni. Ezért ilyen esetekben kézi tisztításra is szükség van.

Az UV-fényt évtizedek óta használják víz- és levegőtisztításban, valamint laboratóriumokban. Az önálló robotokkal való kombinálása azonban a legújabb lépcsőfoka a felhasználásának.

Forrás: BBC.com